Oikeustiede:lex fundamentalis

    Tieteen termipankista

    lex fundamentalis

    lex fundamentalis (luo nimityssivu)
    Määritelmä käsitys ylemmästä ja muuttumattomasta oikeudesta joka määrittää yhteiskunnan toimintaa
    Selite

    Lex fundamentalis (ra.loi fondamentale, saks. Fundamentalgesetz) viittaa jo antiikin ajalta polveutuvaan käsitykseen ylemmästä ja muuttumattomasta oikeudesta. Termiä on yleensä käytetty merkitsemään niitä oikeudellisia sääntöjä, jotka määrittivät monarkkien ja muiden vanhan ajan (ra. ancien régime) hallitsijoiden oikeudellista asemaa ja suhdetta alamaisiinsa. Hallitsijan vallan katsottiin polveutuvan jumalalta ja perustuvan hänen asemaansa. Lex fundamentalis myös rajoitti hallitsijan valtaa.

    Ranskan vallankumouksen jälkeen latinankielistä constitutio-termiä ryhdyttiin käyttämään tarkoitettaessa vallankumouksellisia valtiojärjestyksiä, erotuksena entisistä lex fundamentalikselle perustuneista järjestyksistä. Vallankumouksen jälkeisissä järjestyksissä hallitsijan asema perustui kansan tahtoon. Joissain maissa otettiin käyttöön constitutio-termin omakielisiä toisintoja (saks. Verfassung), mutta elämään jäi myös lex fundamentalis -käsitteen omakielien versio (saks. Grundgesetz).

    Osa lex fundamentaliksen alaan luetuista oikeussäännöistä on luokiteltu luonnonoikeudellisiksi ja osa positiivisiksi. Kirjoittajilla on ollut erilaisia luokitteluja sen suhteen, mitä kuuluu lex fundamentalikseen ja miten sen sisältö voidaan määritellä oikeudellisesti.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Tomi Tuominen

    Erikieliset vastineet

    loi fondamentale (luo nimityssivu)ranska (français)
    Fundamentalgesetz (luo nimityssivu)saksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    JyränkiA1989

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Oikeustiede:lex fundamentalis. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lex fundamentalis.)