Oikeustiede:lainvoima (prosessioikeus)

  Tieteen termipankista
  (Ohjattu sivulta Oikeustiede:lainvoima)

  lainvoima

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  lainvoima
  Määritelmä tuomioistuimen ratkaisun lopullisuus siinä merkityksessä, ettei ratkaisuun enää voida hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin
  Selite

  Tuomioistuimen tuomion tai muun ratkaisun sanotaan olevan lainvoimainen, kun siihen ei enää voida hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin. Tuomiot tulevat näin lopullisiksi, mikä turvaa oikeussuhteiden pysyvyyttä ja oikeusrauhaa.

  Tuomio on lainvoimainen, kun tuomioon ei ole haettu muutosta ja muutoksenhaun määräaika on mennyt umpeen. Tuomio voi olla osittain lainvoimainen, jos vain tuomion jostakin osasta on haettu muutosta. Tuomioistuimen ratkaisu on heti lainvoimainen, jos siihen ei poikkeuksellisesti voida lainkaan hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin. Esimerkiksi korkeimman oikeuden ratkaisu on heti lainvoimainen. Lainvoimaiseen ratkaisuun voidaan yleensä hakea muutosta ylimääräisin muutoksenhakukeinoin, jotka kuitenkin voivat menestyä vain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa.

  Tuomio saa lopulliset oikeusvaikutukset, mm. oikeusvoimavaikutuksen, kun siitä tulee lainvoimainen. Tuomio saattaa kuitenkin olla täytäntöönpanokelpoinen jo ennen lainvoimaa.
  Lisätiedot
  Kirjoittaja: Tatu Leppänen

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.6.2024: Oikeustiede:lainvoima (prosessioikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lainvoima (prosessioikeus).)