Oikeustiede:lainvoima (prosessioikeus)

From Tieteen termipankki
(Redirected from Oikeustiede:lainvoima)
Jump to navigation Jump to search

lainvoima

lainvoima
Definition tuomioistuimen ratkaisun lopullisuus siinä merkityksessä, ettei ratkaisuun enää voida hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin
Explanation

Tuomioistuimen tuomion tai muun ratkaisun sanotaan olevan lainvoimainen, kun siihen ei enää voida hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin. Tuomiot tulevat näin lopullisiksi, mikä turvaa oikeussuhteiden pysyvyyttä ja oikeusrauhaa.

Tuomio on lainvoimainen, kun tuomioon ei ole haettu muutosta ja muutoksenhaun määräaika on mennyt umpeen. Tuomio voi olla osittain lainvoimainen, jos vain tuomion jostakin osasta on haettu muutosta. Tuomioistuimen ratkaisu on heti lainvoimainen, jos siihen ei poikkeuksellisesti voida lainkaan hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin. Esimerkiksi korkeimman oikeuden ratkaisu on heti lainvoimainen. Lainvoimaiseen ratkaisuun voidaan yleensä hakea muutosta ylimääräisin muutoksenhakukeinoin, jotka kuitenkin voivat menestyä vain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa.

Tuomio saa lopulliset oikeusvaikutukset, mm. oikeusvoimavaikutuksen, kun siitä tulee lainvoimainen. Tuomio saattaa kuitenkin olla täytäntöönpanokelpoinen jo ennen lainvoimaa.
Additional Information
Kirjoittaja: Tatu Leppänen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.10.2021: Oikeustiede:lainvoima (prosessioikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lainvoima (prosessioikeus).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg