Oikeustiede:kontinuiteettiperiaate eduskunnan päätöksenteossa

From Tieteen termipankki

kontinuiteettiperiaate eduskunnan päätöksenteossa | jatkuvuusperiaate

kontinuiteettiperiaate eduskunnan päätöksenteossa
jatkuvuusperiaate
Definition asioiden käsittelyn jatkuminen riippumatta valtiopäivien tai vaalikauden päättymisestä.
Explanation

Eduskunnan asioiden käsittelyyn vaikuttavat normit, jotka sääntelevät työn jakautumista jaksoihin. Oikeudellista merkitystä on jaolla valtiopäiviin ja vaalikausiin.

Vaalikausi muodostaa eduskunnan toimintajakson. Sen kuluessa kesken jääneiden asioiden käsittelyä ei voida jatkaa seuraavalla vaalikaudella, ellei asiaa panna uudelleen säännösten edellyttämällä tavalla vireille. Poikkeuksen muodostavat vain sellaiset perustuslainsäätämisjärjestyksessä säädettävät lait, jotka on hyväksytty jätettäväksi lepäämään yli vaalien. Lisäksi eduskunnassa vireillä olevan kansainvälisen asian käsittelyä voidaan tarvittaessa jatkaa myös eduskuntavaalien jälkeen pidettävillä valtiopäivillä.

Valtiopäivien merkitys asioiden käsittelyn jaksottamisessa on vähäisempi. Vaalikauden varsinaisten valtiopäivien ajan on voimassa kontinuiteettiperiaate (jatkuvuusperiaate), jonka perusajatuksena on se, että valtiopäivien päättyminen ei katkaise asian käsittelyä, vaan käsittelyä voidaan jatkaa ilman uutta vireillepanoa vaalikauden viimeisten varsinaisten valtiopäivien loppuun saakka.
Additional Information
Kirjoittaja: Teuvo Pohjolainen

Related Concepts


References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.3.2023: Oikeustiede:kontinuiteettiperiaate eduskunnan päätöksenteossa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kontinuiteettiperiaate eduskunnan päätöksenteossa.)

SLYpalkki.jpg