Oikeustiede:erottamisetu ulosotossa
erottamisetu ulosotossa
erottamisetu ulosotossa | |||
beneficium (luo nimityssivu) |
Velallisen erottamisetu antaa velalliselle oikeuden "erottaa" laissa säädetty omaisuus ulosmittauksesta. Tämän ulosmittauskiellon tarkoituksena on turvata velalliselle ja hänen perheelleen vähimmäistaso asuinirtaimiston, henkilökohtaisten esineiden, työvälineiden ja rahavarojen osalta. Oikeustieteessä erottamisedusta käytetään usein myös latinankielistä termiä beneficium, jonka taustalla on roomalaisessa oikeudessa velalliselle suojaa tarjonnut erottamisetu beneficium competentiae.
Erottamisetua koskevat säännökset ovat ulosottokaaren (705/2007) 4 luvun 21-23 §:ssä. Ulosmittauksesta erotetaan tavanomainen koti-irtaimisto sekä kohtuulliseen määrään henkilökohtaiset esineet ja tunnearvoesineet. Erottamisetuun kuuluvat myös velallisen työvälineet sekä perheen koulu- ja opiskelutarvikkeet. Elinkeinon harjoittamisessa tarvittavat eläimet ja työvälineisiin rinnastettavat esineet, kuten työmatkaan käytettävä auto, saadaan erottaa osin tai kokonaankin. Rahavaroistaan velallinen saa erottaa puolitoistakertaisena suojaosuuden määrän. Sairauden tai vamman perusteella erottamisetu voi olla edellä mainittua laajempikin. Jos hakijalla on esineeseen panttioikeus, tällaisen velkojan velasta panttiesine voidaan ulosmitata, vaikka esine muutoin kuuluisi erottamisetuun.
Ulosottomies ottaa erottamisedun huomioon viran puolesta. Jos ulosottomies on ulosmitannut erottamisedun alaista omaisuutta, velallinen voi tehdä asiasta ulosottovalituksen.Kirjoittaja: Tuula Linna
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Linna&Leppänen2015, s. 68-76, HavansiE2011, Ulosmittauksen kohteet, LinnaT2019, s. 133-135
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:erottamisetu ulosotossa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:erottamisetu ulosotossa.)