Filosofia:ristiriita

  From Tieteen termipankki

  ristiriita | looginen ristiriita | kontradiktio

  ristiriita
  looginen ristiriita
  kontradiktio
  Definition välttämätön epätotuus: lause tai propositio, joka on epätosi kaikissa mahdollisissa maailmoissa tai tapauksissa
  Explanation

  Yksittäinen lause on ristiriita (tai sisäisesti ristiriitainen), kun se väittää välttämättä epätoden asian. Joukko lauseita tai propositioita on ristiriitainen, jos ei löydy tilannetta jossa jokainen lause on tosi. Tällöin sanotaan että lauseet ovat yhteensopimattomia eli inkonsistentteja. Klassisessa logiikassa yhteensopimattomista premisseistä seuraa loogisesti mikä tahansa lause. Usein tämä ominaisuus otetaan yleiseksi ristiriitaisuuden määritelmäksi: teoria, lausejoukko tai looginen systeemi on ristiriitainen, jos siitä voi johtaa minkä tahansa lauseen.

  Ristiriitaa tai sisäistä ristiriitaisuutta ei pidä sekoittaa antinomioihin ja paradokseihin, jotka ovat väitteitä tai lauseita joiden totuusarvoa ei voi määrittää, koska sen totuudesta seuraisi loogisesti sen epätotuus ja päinvastoin.
  Additional Information lat. contradictio; kr. antifa

  Equivalents

  contradictionenglanti

  Related Concepts

  Sources

  BagginiJFoslP2013, Rantala&Virtanen2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 23.9.2023: Filosofia:ristiriita. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:ristiriita.)