Filosofia:ristiriita

    Tieteen termipankista

    Tällä käsitteellä ei ole otsikon muodostavia nimityksiä.

    Määritelmä välttämätön epätotuus: lause tai propositio, joka on epätosi kaikissa mahdollisissa maailmoissa tai tapauksissa
    Selite

    Yksittäinen lause on ristiriita (tai sisäisesti ristiriitainen), kun se väittää välttämättä epätoden asian. Joukko lauseita tai propositioita on ristiriitainen, jos ei löydy tilannetta jossa jokainen lause on tosi. Tällöin sanotaan että lauseet ovat yhteensopimattomia eli inkonsistentteja. Klassisessa logiikassa yhteensopimattomista premisseistä seuraa loogisesti mikä tahansa lause. Usein tämä ominaisuus otetaan yleiseksi ristiriitaisuuden määritelmäksi: teoria, lausejoukko tai looginen systeemi on ristiriitainen, jos siitä voi johtaa minkä tahansa lauseen.

    Ristiriitaa tai sisäistä ristiriitaisuutta ei pidä sekoittaa antinomioihin ja paradokseihin, jotka ovat väitteitä tai lauseita joiden totuusarvoa ei voi määrittää, koska sen totuudesta seuraisi loogisesti sen epätotuus ja päinvastoin.
    Lisätiedot lat. contradictio; kr. antifa

    Käytetyt lähteet

    BagginiJFoslP2013, Rantala&Virtanen2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.12.2024: Filosofia:ristiriita. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:ristiriita.)