Filosofia:paradoksi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

paradoksi

paradoksi
Definition näennäisesti loogiselta tuntuva ajatus tai väite, joka kuitenkin johtaa epäloogiseen tai mahdottomaan lopputulokseen
Explanation Paradoksi on väite, joka näyttää olevan yhtä aikaa sekä tosi että epätosi. Yksinkertaisin esimerkki on "Tämä väite on epätosi" tai valehtelijan paradoksi, joka kuuluu: "Kaikki mitä sanon on valhetta". Paradokseja on käytetty paljon filosofiassa antiikista lähtien, sillä ne paljastavat käsitejärjestelmiemme aukkoja ja ristiriitaisuuksia osoittaen, miten monimutkaisia ovat näennäisesti yksinkertaiset käsitteet kuten totuus tai muutos. Paradoksin kahta eri puolta sanotaan paradoksin sarviksi, joista jompaan kumpaan paradoksin ratkaisija näyttää väistämättä joutuvan.
Antiikin filosofiassa tunnettuja olivat Zenonin (490-430 eaa.) paradoksit, jotka koskivat liikettä. Zenonin tarkoituksena oli puolustaa Parmenideen oppia, joka piti todellisuutta monistisena ja liikettä näennäisenä. Zenonin kuuluisin paradoksi tunnetaan nimellä Akhilleus ja kilpikonna. Sen tarkoitus oli osoittaa, ettei Akhilleus voi saavuttaa kilpikonnaa, joka saa etumatkaa lähdössä. Kun Akhilleus on saapunut siihen paikkaan, jossa kilpikonna oli hetki sitten, kilpikonna on jo ehtinyt edetä jonkin matkaa. Näin Akhilleus ei voi koskaan saavuttaa kilpikonnaa. Toinen Zenonin kuuluisa paradoksi koskee lentävää nuolta. Jokaisena ajan hetkenä lentävä nuoli on jossakin tietyssä pisteessä. Tietyssä pisteessä oleminen on levossa olemista. Toisin sanoen jokaisena ajan hetkenä lentävä nuoli lepää, mikä on ristiriitaista.
Additional Information kr. para ja doksa=uskotun vastainen, uskomaton

Equivalents

paradoxenglanti

Related Concepts

Sources

AhokasA2010, SaarinenE1999, YrjönsuuriM2009, SaarinenE1994, BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2022: Filosofia:paradoksi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:paradoksi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →