Filosofia:empirismi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

empirismi

empirismi
Definition filosofinen näkemys, jonka mukaan tieto pohjautuu kokemukseen
Explanation Empirismi korostaa havaintoja ja kokemusta tiedon lähteenä ja vähättelee teorioiden merkitystä tiedonhankinnassa, jyrkimpänä muotona kanta, jonka mukaan filosofian perinteiset kysymykset ovat kokemuksellisesti ratkeamattomia ja siksi mielettömiä.
Tunnetuin klassinen empirismin kehittäjä oli John Locke (1632-1704), joka teoksessaan An Essay Concerning Human Understanding (1689) esitti, että ihminen on syntyessään tyhjä taulu, johon kokemus jättää jälkensä. Hän siis vastusti René Descartesin (1596-1650) oppia synnynnäisistä ideoista. Empirismi on ollut vallitseva suuntaus erityisesti 1900- ja 2000-lukujen filosofiassa ja sellaiset suuntaukset kuin positivismi ja naturalismi ovat pohjimmiltaan empiristisiä.
Nykyisessä empirismissä pyrkimyksenä on usein osoittaa jonkin väitteen mielettömyys sen vuoksi, että siitä ei voi saavuttaa kokemuspohjaista tietoa. Empiristit väittävät ensin väitteitä merkityksellisiksi tai käsitettäviksi vain, jos ne koskevat inhimillistä kokemusta tai perustuvat siihen tavalla tai toisella. Toinen tapa on ryhtyä tarkastelemaan erilaisia teorioita, termejä ja väitteitä nähdäkseen, ovatko ne tässä mielessä merkityksellisiä. Jos ne eivät koske sitä, mitä ihmiset voivat kokea, ne ovat käsittämättömiä. Empirismiä vastaan on usein väitetty, että ihmisen kokemuspiirin ulkopuolelle jää monia keskeisiä asioita kuten Jumala, äärettömyys, metafysiikan suuret kysymykset. Toisin sanoen vain kokemustietoon luottaminen rajaa ihmisen elämyspiiriä liian paljon.
Additional Information kr. empreia=kokemus
Lue lisää John Locken empirismistä Logos-verkkoensyklopediasta!

Equivalents

empiricismenglanti
empirismoespanja
empirismoitalia
empirismoportugali
empirismeranska
empirismruotsi
Empirismussaksa
empirismviro

Related Concepts

Sources

AhokasA2010, SalonenT2007, SaarinenE1994, BagginiJFoslP2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.10.2021: Filosofia:empirismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:empirismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →