Filosofia:ekstensionaalinen

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ekstensionaalinen

ekstensionaalinen
Definition
1. käsite, teoria tai kieli, jossa merkitystä muuttumatta voidaan mikä tahansa ilmaisu korvata missä tahansa yhteydessä millä tahansa sellaisella ilmaisulla, jolla on sama viittauksen kohde tai ala
2. ajallis-avaruudellisiin viittauksen kohteisiin perustuva
Explanation Esimerkki ekstensionaalisista kielestä on klassisen predikaattilogiikan kieli, kuten myös tavallinen joukko-oppi: predikaatit, joilla on sama ala, ovat niiden näkökulmasta yhtäpitäviä, vaikka niillä olisi eri sisältö tai "merkitys" (esim. "x=2+2" ja "x=2*2"). Toinen esimerkki ekstensionaalisuudesta: erisnimen nimeämä olio, predikaatin määrittelemä olioiden luokka ja lauseen totuusarvo ovat kyseisen kielellisten ilmausten ekstensionaalisiset merkitykset.
Ekstensionaalisissa logiikoissa pätee kompositionaalisuusperiaate: loogisten vakioiden totuusmääritelmät ovat totuusfunktionaalisia ja kompleksisten ilmaisujen merkitys määräytyy yksikäsitteisesti sen komponenttien merkityksistä.

Related Concepts

Sources

RaatikainenP1997, Juti2001

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.10.2021: Filosofia:ekstensionaalinen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:ekstensionaalinen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →