Filosofia:intensionaalinen

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

intensionaalinen

intensionaalinen
Definition teoria tai kieli, joka sisältää sellasia (ts. intensionaalisia) käsitteitä tai termejä, joiden merkitys on kontekstiriippuvainen ja joita ei siksi voida korvata millä tahansa samaan kohteeseen tai alaan viittaavalla ilmaisulla
Explanation Kieli tai teoria on intensionaalinen, jos se ei ole ekstensionaalinen. Filosofisesti merkittäviä intensionaalisia lauseyhteyksiä ovat erityisesti sellaiset, jotka sisältävät modaalisia ("on mahdollista että.. ." ja "välttämättä.. .") sekä erilaisia ns. propositionaalisia asenteita (tietää, uskoa, toivoa jne.). Esimerkiksi, todessa lauseessa "Lois Lane uskoo että teräsmiehellä on supervoimat" ilmaisun "teräsmies" korvaaminen samaan kohteeseen viittaavalla ilmaisulla "Clark Kent" johtaa epätoteen lauseeseen "Lois Lane uskoo että Clark Kentillä on supervoimat".
Ns. intensionaalisissa logikoissa on loogisia vakioita (kuten modaalioperaattoreita), joiden totuusmääritelmät eivät ole totuusfunktionaalisia eikä näitä intensionaalisia termejä sisältävien kompleksisten ilmaisujen merkitys palaudu yksikäsitteisesti sen komponenttien merkitykseen.

Equivalents

intensionalenglanti
intensionellruotsi

Related Concepts

Sources

RaatikainenP1997

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.10.2021: Filosofia:intensionaalinen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:intensionaalinen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →