Kielitiede:infiniittimuoto

    Tieteen termipankista

    infiniittinen muoto | infiniittimuoto | nominaalimuoto | verbin nominaalimuoto

    infiniittinen muoto
    infiniittimuoto
    nominaalimuoto
    verbin nominaalimuoto
    Määritelmä verbin muoto, jolla on nomineille tyypillisiä ominaisuuksia
    Selite Infiniittiset verbimuodot jaetaan substantiivien kaltaisiin infinitiiveihin (kuten sanoa) ja adjektiivien kaltaisiin partisiippeihin (kuten sanottava). Ne eivät voi finiittimuotojen tavoin muodostaa nominin kanssa lausetta, vaan ne esiintyvät samoissa syntaktisissa tehtävissä kuin nominit. Infiniittimuodot voivat taipua sijoissa ja saada possessiivisuffiksin (esim. sanoakseni; sanottavien).
    Lisätiedot

    VISK2008 Infiniittimuodot (verbien infiniittiset muodot eli nominaalimuodot) käyttäytyvät osittain verbien ja osittain nominien tavoin. Verbivartalon jäljessä on infiniittimuodon tunnus ja sen jäljessä mahdollisia nominin taivutustunnuksia kuten sijapääte. Infiniittimuotoja ovat infinitiivit, ts. A-infinitiivi (meluta, laulaakseen), E-infinitiivi (laulaen, melutessa) ja MA-infinitiivi (laulamassa, meluamaan) sekä partisiipit, ts. VA-partisiippi (meluava, pestävä), NUT-partisiippi (laulanut), TU-partisiippi (laulettu) ja agenttipartisiippi (laulamani). Partisiipeilla on luku- ja sijataivutus; infinitiivit ovat vähemmän nominaalisia, sillä niillä ei ole lukutaivutusta ja sijataivutuskin on vajaa. Verbeille ominaisesti infiniittimuodot saavat vaihtelevasijaisen objektin, esim. kirjaa ~ kirjan lukenut tyttö. Niiltä kuitenkin puuttuvat finiittiverbin keskeiset tunnukset tempus, modus ja persoona. Jos muotoon voi sisältyä persoona, se ilmaistaan nominien tavoin possessiivisuffiksilla, esim. laulaessaan, vastattuani. Partisiippimuodoilla voi ilmaista suhteellista aikaa, esim. Uskoin hänen lähtevän (päättymättömyys) ~ lähteneen (aiemmuus). (» § 490–.)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HäkkinenK2007, KFT1993, KarlssonF2004, VISK2008

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Kielitiede:infiniittimuoto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:infiniittimuoto.)