Oikeustiede:loukkauskondiktio

    Tieteen termipankista

    loukkauskondiktio

    loukkauskondiktio
    Määritelmä Loukkauskondiktio tarkoittaa edunpalautuskeinoa silloin, kun varallisuusetu on siirretty henkilöltä toiselle edun saaneen itsensä tai jonkin ulkopuolisen tahon menettelyllä ilman hyväksyttävää perustetta.
    Selite

    Loukkauskondiktion käyttöala on paljon suppeampi kuin suorituskondiktion. Tämä johtuu siitä, että hyötyä saaneen tai kolmannen aiheuttamat varallisuuden siirrot voidaan yleensä oikaista vahingonkorvauksella tai omistusoikeuteen perustuvan palautusvaateen (ks. omistajankanteet) nojalla. Loukkauskondiktio kuitenkin täydentää muita oikeuskeinoja.

    Loukkauskondiktio eroaa vahingonkorvauksesta siinä, että palautusvaatimus voidaan kohdistaa vilpittömässä mielessäkin toimineeseen henkilöön. Se saattaa tulla kysymykseen esimerkiksi saantosuojan ja juoksevien sitoumusten yhteydessä. Immateriaalioikeuden oikeudeton käyttö voi johtaa saadun edun palautukseen oikealle oikeudenhaltijalle.

    Esimerkiksi ratkaisussa KKO 1983 II 104 kyse oli siitä, että pöydät oli kiinnitetty rakennukseen oikeudetta sopimatta asiasta pöytien omistajan kanssa. Rakennuttaja joutui suorittamaan pöytien oikealle omistajalle pöytien arvon, vaikka rakennuttaja ei ollut tavaroita tilannut eikä hän ollut myöskään vahingonkorvausvelvollinen omistajalle aiheutuneesta vahingosta.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    EIF-I, Saarnilehto&al2012

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:loukkauskondiktio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:loukkauskondiktio.)