Taidehistoria:termi

    Tieteen termipankista

    termi

    termi
    Määritelmä hermistä roomalaisessa antiikissa kehittynyt rakennuksen kantava, ylöspäin levenevä pilari tai pilasteri, joka päättyy ihmisen tai eläimen päähän tai yläruumiiseen
    Selite Termi yläosassa on yleensä ihmis- tai eläinhahmo (harvemmin esimerkiksi maljakkoaihe), jonka yläpuolella on kapiteeli. Hahmo lepää poikkileikkaukseltaan nelikulmaisella alustalla, joka kapenee alaosastaan. Näin ollen termin alaosa muistuttaakin ylösalaisin olevaa obeliskia.
    Koska termi on kehittynyt antiikin kreikkalaisen hermin pohjalta, ei aina ole yksiselitteisesti eroteltavissa, onko kysymys hermistä / hermipilasterista vai termistä, ja näitä käsitteitä käytetäänkin usein ristikkäin. Yleistäen voidaan kuitenkin todeta, että termiin kuvatulla ihmis- tai eläinhahmolla on ylävartalo ja käsivarret, kun hermissä on yleensä kuvattuna vain pää tai rintakuva ja toisinaan genitaalit. Termi on aiheena yleinen sekä renessanssissa että myöhemmässä klassistisessa arkkitehtuurissa ja arkkitehtonisissa koristemaalauksissa. Termeissä on usein kuvattu esimerkiksi Pan- ja Bacchus-hahmoja sekä muita viininviljelyyn ja maanviljelykseen liittyviä jumalhahmoja, ja niiden koristeluun on usein käytetty kukin ja hedelmin koristeltuja girlandeja.
    Lisätiedot lat. terminus = raja, rajakivi; Terminus = roomalainen rajakivien suojelija

    Erikieliset vastineet

    termenglanti (English)
    termineitalia (italiano)
    figura terminalislatina (Latina)
    termeranska (français)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Konttinen&Laajoki2000, CastrénP&Pietilä-CastrénL2006, TheOxfordDictionaryofArt2004

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Taidehistoria:termi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:termi.)