Taidehistoria:hermi

    Tieteen termipankista

    hermi

    Ateenalaisen poliitikko Perikleen (n. 495 – 429 eaa.) hermimuotokuva, joka on roomalainen marmorikopio kreikkalaisesta Kresilaan (noin 450–400 eaa.) alkuperäisestä pronssiveistoksesta (noin 430 eaa.). Rintakuvan alapuolella on piirtokirjoitus ”Perikles, Ksanthippuksen poika, ateenalainen”. Korkeus 183 cm, Museo Pio-Clementino inv.no 269, Vatikaani.
    Hermi Sifnos-saarelta, marmoria. Kreikan arkaainen aika, noin 520-luku eaa. Ateenan arkeologinen museo inv.no 3728, Kreikka. Kuva: Ricardo André Frantz 2006. CC BY-SA 3.0
    hermi
    Määritelmä nelikulmainen, tavallisesti ylöspäin levenevä pilari, joka päättyy miehen päähän tai rintakuvaan
    Selite Hermit olivat alun perin kiviröykkiöitä tai pilareita, joita pystytettiin Kreikan antiikin kulttuurissa kulttikuviksi kaduille ja tienristeyksiin, agoroille ja haudoille. Hermi päättyi parrakkaan Hermes-jumalan päähän ja usein alaosaan kuvattiin fallos. Veistostyyppiä alettiin käyttää myös kuvattaessa muita jumalia tai ihmishahmoja. Renessanssin ja barokin arkkitehtuurissa hermejä käytettiin koristeaiheena ja aihetta sovellettiin esimerkiksi hermipilastereissa. Hermit ovat myös vaikuttaneet veistomuotokuviin.
    Lisätiedot kreik. herma = kiviröykkiö, joka juontuu myös Kreikan mytologian Hermes-jumalan nimestä

    Erikieliset vastineet

    hermenglanti (English)
    hermaenglanti (English)
    Ερμέςkreikka (ελληνικά)
    hermèsranska (français)
    hermruotsi (svenska)
    Hermesaksa (Deutsch)
    гермаvenäjä (русский)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, CastrénP&Pietilä-CastrénL2006, Konttinen&Laajoki2000

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Taidehistoria:hermi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:hermi.)