Taidehistoria:hermi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

hermi

Ateenalaisen poliitikko Perikleen (n. 495 – 429 eaa.) hermimuotokuva, joka on roomalainen marmorikopio kreikkalaisesta Kresilaan (noin 450–400 eaa.) alkuperäisestä pronssiveistoksesta (noin 430 eaa.). Rintakuvan alapuolella on piirtokirjoitus ”Perikles, Ksanthippuksen poika, ateenalainen”. Korkeus 183 cm, Museo Pio-Clementino inv.no 269, Vatikaani.
Hermi Sifnos-saarelta, marmoria. Kreikan arkaainen aika, noin 520-luku eaa. Ateenan arkeologinen museo inv.no 3728, Kreikka. Kuva: Ricardo André Frantz 2006. CC BY-SA 3.0
hermi
Definition nelikulmainen, tavallisesti ylöspäin levenevä pilari, joka päättyy miehen päähän tai rintakuvaan
Explanation Hermit olivat alun perin kiviröykkiöitä tai pilareita, joita pystytettiin Kreikan antiikin kulttuurissa kulttikuviksi kaduille ja tienristeyksiin, agoroille ja haudoille. Hermi päättyi parrakkaan Hermes-jumalan päähän ja usein alaosaan kuvattiin fallos. Veistostyyppiä alettiin käyttää myös kuvattaessa muita jumalia tai ihmishahmoja. Renessanssin ja barokin arkkitehtuurissa hermejä käytettiin koristeaiheena ja aihetta sovellettiin esimerkiksi hermipilastereissa. Hermit ovat myös vaikuttaneet veistomuotokuviin.
Additional Information kreik. herma = kiviröykkiö, joka juontuu myös Kreikan mytologian Hermes-jumalan nimestä

Equivalents

hermaenglanti
hermenglanti
Ερμέςkreikka
hermèsranska
hermruotsi
Hermesaksa
гермаvenäjä

Related Concepts

Sources

Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, CastrénP&Pietilä-CastrénL2006, Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.1.2021: Taidehistoria:hermi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:hermi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →