Oikeustiede:irtisanomisoikeus
irtisanomisoikeusvelvoiteoikeus
irtisanomisoikeus |
Irtisanomisoikeus voi liittyä monenlaisiin velvoiteoikeudellisiin sopimuksiin. Rahavelka on voitu antaa velalliselle sopimatta maksupäivästä. Sama koskee muitakin suorituksia kuin rahaa. Suorituspäivästä on silloin mahdollista sopia, että suoritus tehdään määräajassa irtisanomisen jälkeen. Vuokrasopimus voi olla voimassa toistaiseksi kuten muutkin käyttöoikeudet. Kun tällaisissa tapauksissa halutaan lopettaa suhde, saada suoritus tai lopettaa sopimusvelvoitteiden täyttäminen, sopimus irtisanotaan. Se päättyy silloin irtisanomisajan kuluttua.
Määräaikaisissa sopimussuhteissa irtisanomisoikeus on harvinaisempi. Jos sellainen on annettu sopimuksen päättämiseksi tai suorituksen perimiseksi ennen sovittua määräpäivää, yleensä on sovittu myös irtisanomisen perusteesta. Jos irtisanomisoikeus on annettu yleisenä, jota sopijapuoli voi käyttää ilman rajoituksia tai päteviä perusteita, irtisanomisehto voi usein olla kohtuuton irtisanotun osapuolen näkökulmasta, koska kyseessä on sopimusajan yksipuolinen lyhentäminen. Irtisanomisen riitauttamisesta voi silloin seurata esimerkiksi ehdon sovittelu.
Jos irtisanomisoikeutta ei ole, sopimus on voimassa sopimuksen mukaisesti ja päättyy sovitulla tavalla. Joissakin säännöksissä, kuten esimerkiksi asuinhuoneiston vuokrassa, sopijapuolta on voitu suojata irtisanomisilta (irtisanomissuoja). Tältä osin esimerkkinä voidaan mainita asuinhuoneiston vuokra ja työsopimus.Kirjoittaja: Ari Saarnilehto
Lähikäsitteet
- huoneenvuokralaisen irtisanomissuoja
- irtisanomisaika (velvoiteoikeus)
- irtisanomissuoja
- sopimuksen päättyminen
- vuokrasopimuksen irtisanominen
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:irtisanomisoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:irtisanomisoikeus.)