Oikeustiede:laitoslöytö
laitoslöytö
laitoslöytö |
Määritelmä
löytötavara, joka otetaan talteen julkisen liikenteen kulkuneuvossa tai rautatie- tai linja-autoasemalla taikka muulla vastaavalla liikennepaikalla taikka liikehuoneistossa, virastossa, toimistossa, työpaikalla, oppilaitoksessa, sairaalassa, teatterissa, urheiluhallissa tai vastaavassa huoneistossa (löytötavaralaki 26.8.1988, 5 §)
Selite
Laitoslöydöstä on säädetty erikseen löytäjän aseman helpottamiseksi. Säännösten tarkoituksena on, että löytäjä vapautuu löytötavarasta yksinkertaisella tavalla. Löytäjän on luovutettava laitoslöytö, myös vähäarvoinen löytötavara, asianomaisen laitoksen henkilökunnalle tai sen löytötavaratoimistolle. Laitoslöydöstä on kyse silloinkin, kun tavara löydetään ulkona tietyssä paikassa järjestettävässä ilmoituksen- tai luvanvaraisessa yleisötilaisuudessa. Löytöpalkkio kuuluu löytäjälle, ei laitokselle.
Laitoslöydön säilyttämisestä on säädetty, että laitoksen on viimeistään kahden viikon kuluttua löydöstä toimitettava muu kuin vähäarvoinen löytötavara poliisille. Oppilaitoksissa ja urheiluhalleissa tavaraa voidaan säilyttää enintään kuusi kuukautta, koska säännöllisesti laitoksessa käyvä henkilö löytää omaisuutensa yksinkertaisimmin sieltä. Löytötavaran omistusoikeudesta on säädetty muista löydöistä poikkeavasti silloin, kun kyse on laitoslöydöstä.Lisätiedot
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
EIF-I, Kivimäki&Ylöstalo1964, Saarnilehto&al2012
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:laitoslöytö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:laitoslöytö.)