Oikeustiede:avaruus

    Tieteen termipankista

    avaruus

    avaruus
    Määritelmä kansainvälisen oikeuden näkökulmasta avaruus tarkoittaa maapallon ja sitä ympäröivän ilmatilan ulkopuolista maailmankaikkeutta
    Selite

    llmatilan ja avaruuden välistä rajaa ei ole pitkäaikaisista yrityksistä huolimatta onnistuttu määrittämään. Siitä on keskusteltu yli puoli vuosisataa muun muassa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen alaisessa avaruuskomiteassa. Useimmat ehdotukset ovat sijoittaneet rajan noin 100 kilometrin korkeuteen, missä ilman tiheys ei enää riitä tavanomaisen lentokoneen kannatteluun mutta toisaalta satelliitit voivat jo pysyä maapallon kiertoradalla. Tätä korkeutta käytetään myös joidenkin valtioiden kansallisessa lainsäädännössä ilmatilan ja avaruuden rajana.

    Avaruuden rajaamisongelmat eivät ole estäneet sitä koskevan kansainvälisen oikeuden kehittymistä. Ensimmäinen avaruustoimintaa koskeva sopimus oli vuonna 1967 hyväksytty Yhdistyneiden kansakuntien avaruusyleissopimus, jossa avaruus taivaankappaleineen suljettiin valtioiden aluevaltausten ulkopuolelle, ja jokaisen valtion katsottiin olevan vastuussa alueeltaan tapahtuvasta avaruustoiminnasta. Lisäksi edellytettiin, että taivaankappaleita käytetään ainoastaan rauhanomaisiin tarkoituksiin. Avaruudessa tapahtuvat ydinräjäytykset kiellettiin jo vuonna 1963 tehdyllä osittaista ydinkokeiden kieltoa koskevalla sopimuksella. Yhdistyneiden kansakuntien avaruustoimintaa koskevia yleissopimuksia on tehty myös avaruuslentäjien ja avaruusesineiden pelastamisesta ja palauttamisesta (1967), avaruusesineiden aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta (1972) ja avaruuteen lähetettävien esineiden rekisteröimisestä YK:ssa (1976), sekä kuusopimus (1979) taivaankappaleiden luonnonvarojen käytöstä.
    Lisätiedot
    Kirjoittajat: Kari Hakapää ja Lotta Viikari

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    vonderDunk&Tronchetti(toim.)2015

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:avaruus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:avaruus.)