Kirjallisuudentutkimus:tieteisfiktio

    Tieteen termipankista

    tieteisfiktio

    tieteisfiktio (ehdotettu)
    Määritelmä fiktion laji, jolle ovat tyypillisiä arkikokemuksesta poikkeavat uutuuselementit ja kytkökset tieteelliseen ajatteluun
    Selite

    Tieteisfiktion yläkäsite kattaa etenkin tieteiskirjallisuuden ja tieteiselokuvan. Sitä voidaan käyttää adjektiivijohdoksena "tieteisfiktiivinen", kun kuvaillaan tieteisfiktiosta tuttuja elementtejä esimerkiksi peleissä, kuvataiteissa, musiikissa ja esittävissä taiteissa. Tieteisfiktiosta käytetään joskus myös nimitystä spekulatiivinen fiktio, joka voidaan joissain yhteyksissä käsittää myös yläkäsitteeksi tieteisfiktiolle.

    Markku Soikkelin (2015) vähimmäismääritelmän mukaan tieteisfiktiivisessä tarinassa on "jotain uutta ja yllättävää, mutta yllätyksen taustalla on tieteellinen tai vähintäänkin johdonmukaisen jäsentävä selitys tapahtumille" (9-10). Tieteellisyys tai johdonmukaisuus erottaa tieteisfiktion sille läheisistä lajeista kuten fantasiasta ja kauhusta. Vähimmäismääritelmän lisäksi lajia on määritelty tarkemmin lajihistorian ja alalajien perusteella. Gary K. Wolfen (2011) mukaan lajien rajat ovat erityisesti 1990-luvulta lähtien entisestään hämärtyneet, ja onkin mielekkäämpää puhua ennemmin tieteisfiktiivisistä tai fantastisista piirteistä kuin kategorisista lajeista.

    Darko Suvinin (1979) mukaan tieteisfiktiolle on tyypillistä kognitiivinen vieraannuttaminen, jossa tarinassa esiintyvä uutuuselementti eli novum hallitsee koko tarinamaailmaa, jolloin tieteisfiktiivinen tarinamaailma eroaa systemaattisella tavalla tekijän ja vastaanottajan arkisesta kokemusmaailmasta.

    Brian McHale (2010) muistuttaa, että tieteisfiktion "genreidentiteetti" perustuu sekä lajityypilliseen jatkuvuuteen että uutuuselementteihin. Lajityypillistä jatkuvuutta luovat esimerkiksi tyyppihenkilöhahmot (esim. robotit, hullut tiedemiehet), kaavamaiset juonirakenteet (esim. hybris johtaa tuhoon) ja viittaukset muihin genreteoksiin. McHalen mukaan tieteisfiktion lukemisessa korostuukin vaihtelu tutun tunnistamisen (engl. re-cognition) ja uuden tajuamisen (engl. new cognition) välillä.

    Erikieliset vastineet

    science fictionenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    SoikkeliM2015, SuvinD1979, WolfeGK2011, McHaleB2010

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 22.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:tieteisfiktio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:tieteisfiktio.)