Kirjallisuudentutkimus:kognitiivinen vieraannuttaminen

    Tieteen termipankista

    kognitiivinen vieraannuttaminen

    kognitiivinen vieraannuttaminen
    Määritelmä systemaattinen arkikokemuksesta poikkeavan tarinamaailman luominen
    Selite

    Erityisesti tieteisfiktion genrelle tyypillinen tapa luoda tarinamaailma, joka poikkeaa ainakin yhdellä merkittävällä tavalla kirjoittajan ja lukijan empiirisesti kokemasta todellisuudesta. Termin kehittäjän Darko Suvinin (1979) mukaan kognitiivista vieraannuttamista määrittää sen systemaattinen, koko tarinamaailman johdonmukaisesti läpäisevä luonne. Tämä systemaattisuus erottaa kognitiivisen vieraannuttamisen sen perustana olevasta vieraannuttaminen-termistä (ven. Остранение, saks. Verfremdungseffekt).

    Fantastisen kirjallisuuden tutkimuksessa on vahvasti kritisoitu ajatusta, että kognitiivinen vieraannuttaminen olisi riittävä tekijä erottamaan tieteisfiktiota sen lähigenreistä. Kriittisten äänten kuten Roger Luckhurstin ja Brian McHalen mukaan Suvinin teoria ei riitä selittämään tieteisfiktion populaareja ja tutun tunnistamiseen perustuvia aspekteja, kuten tyyppihahmojen ja kaavajuonten käyttöä.

    Erikieliset vastineet

    cognitive estrangement (luo nimityssivu)englanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    LuckhurstR2005, SoikkeliM2015, SuvinD1979, McHaleB2010

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:kognitiivinen vieraannuttaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kognitiivinen vieraannuttaminen.)