Kirjallisuudentutkimus:tieteiskirjallisuus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

tieteiskirjallisuus | science fiction | tieteisfiktio

tieteiskirjallisuus
science fiction
tieteisfiktio
Definition kaunokirjallisuuden genre, joka pohjautuu tieteen ja tekniikan todellisiin tai kuviteltuihin saavutuksiin; kuvaa usein vaihtoehtoisia, potentiaalisia maailmoja; seikkailuaineksen ohella sisältää usein ihmisluonnon tai yhteiskunnan kritiikkiä
Explanation Tieteiskertomus tai -romaani on yleensä tulevaisuuteen sijoittuva mielikuvituskertomus, joka käsittelee teknisen kehityksen luomia mahdollisuuksia, kuten matkoja aikaan ja avaruuteen. Monet scifitarinat kuvaavat vaihtoehtoisia, potentiaalisia maailmoja, utopioita tai dystopioita. Perinteinen aihe on marsilaisten tai muiden vieraiden planeettojen olentojen tunkeutuminen maapallolle. Laji on erityisesti teollistuneen 18oo-luvun lopun ja sen jälkeisen ajan kirjallisuutta, joka kuvastaa yhteiskunnan nopean modernisoitumisen aiheuttamia jännitteitä. Usein scifissä pyritään myös määrittämään ihmiskunnan asemaa maailmankaikkeudessa. Laji pohjaa fantasiakirjallisuuden ja goottilaisen romaanin traditioon.

Equivalents

science fictionenglanti
science-fictionranska

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.2.2021: Kirjallisuudentutkimus:tieteiskirjallisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:tieteiskirjallisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →