Kirjallisuudentutkimus:uuskumma

    Tieteen termipankista

    uuskumma

    uuskumma
    Määritelmä spekulatiivisen fiktion tyylilaji, jossa korostuu lajityypillisten piirteiden sekoittaminen ja pyrkimys uudenlaisen ilmaisun luomiseen
    Selite

    Uuskumma on 2000-luvun alkupuolella kehittynyt spekulatiivisen fiktion tyylilaji, jolla on Jukka Halmeen (2006) mukaan "pyrkimys lajityyppien välisten rajojen hämärryttämiseen ja korkeampaan kaunokirjalliseen ilmaisuun". Halme liittää uuskumman piirteiksi myös poliittisuuden ja tyylillisen omaperäisyyden. Jeff VanderMeer (2008) korostaa tieteisfiktion ja fantasian lajityyppien sekoittamisen lisäksi uuskumman kauhuvaikutteita, erityisesti groteskia kuvastoa. Nuoren genren nimi ja rajat eivät kuitenkaan ole täysin vakiintuneet.

    Tunnettuja englannin kielellä kirjoitettuja uuskummia teoksia ovat China Miévillen Perdido Street Station (2000), Jeff VanderMeerin City of Saints & Madmen (2001), K.J. Bishopin The Etched City (2003) ja Paul Di Filippon A Year in the Linear City (2003). Suomalaisista kirjailijoista esimerkiksi Leena Krohnin, Johanna Sinisalon ja Tiina Raevaaran teoksia on kuvailtu uuskummaksi, ja kansainvälisessä vertailussa myös "suomikummaksi" (Finnish Weird).

    Vuodesta 2006 alkaen Suomessa on hieman suppeammassa mielessä käytetty myös lähitermiä "reaalifantasia". Reaalifantasian "avoimen koulukunnan" loi vuonna 2006 neljän kotimaisen kirjailijan ryhmä, Pasi Ilmari Jääskeläinen, Anne Leinonen, Juha-Pekka Koskinen ja J. Pekka Mäkelä.

    Erikieliset vastineet

    new weirdenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HalmeJ2006, VanderMeerJ2008

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:uuskumma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:uuskumma.)