Kirjallisuudentutkimus:uuskumma

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

uuskumma

uuskumma
Definition spekulatiivisen fiktion tyylilaji, jossa korostuu lajityypillisten piirteiden sekoittaminen ja pyrkimys uudenlaisen ilmaisun luomiseen
Explanation Uuskumma on 2000-luvun alkupuolella kehittynyt spekulatiivisen fiktion tyylilaji, jolla on Jukka Halmeen (2006) mukaan "pyrkimys lajityyppien välisten rajojen hämärryttämiseen ja korkeampaan kaunokirjalliseen ilmaisuun". Halme liittää uuskumman piirteiksi myös poliittisuuden ja tyylillisen omaperäisyyden. Jeff VanderMeer (2008) korostaa tieteisfiktion ja fantasian lajityyppien sekoittamisen lisäksi uuskumman kauhuvaikutteita, erityisesti groteskia kuvastoa. Nuoren genren nimi ja rajat eivät kuitenkaan ole täysin vakiintuneet.

Tunnettuja englannin kielellä kirjoitettuja uuskummia teoksia ovat China Miévillen Perdido Street Station (2000), Jeff VanderMeerin City of Saints & Madmen (2001), K.J. Bishopin The Etched City (2003) ja Paul Di Filippon A Year in the Linear City (2003). Suomalaisista kirjailijoista esimerkiksi Leena Krohnin, Johanna Sinisalon ja Tiina Raevaaran teoksia on kuvailtu uuskummaksi, ja kansainvälisessä vertailussa myös "suomikummaksi" (Finnish Weird).

Vuodesta 2006 alkaen Suomessa on hieman suppeammassa mielessä käytetty myös lähitermiä "reaalifantasia". Reaalifantasian "avoimen koulukunnan" loi vuonna 2006 neljän kotimaisen kirjailijan ryhmä, Pasi Ilmari Jääskeläinen, Anne Leinonen, Juha-Pekka Koskinen ja J. Pekka Mäkelä.

Equivalents

new weirdenglanti

Related Concepts

Sources

HalmeJ2006, VanderMeerJ2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.9.2020: Kirjallisuudentutkimus:uuskumma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:uuskumma.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →