Oikeustiede:välittömyysperiaate prosessioikeudessa
välittömyysperiaate prosessioikeudessa
välittömyysperiaate prosessioikeudessa |
Prosessioikeudessa välittömyysperiaatteella tarkoitetaan lähinnä oikeudenkäyntimenettelyn välittömyyttä. Välittömyyden vaatimus koskee sekä asianosaisten lausumia että varsinaista todistelua. Menettelyn välittömyyteen sisältyy siten myös todistelun välittömyys. Myös tuomioistuimen tulee perustaa ratkaisunsa välittömästi siihen, mitä käsittelyssä on esitetty, eikä pöytäkirjaan tai muuhun kirjalliseen aineistoon. Välittömän menettelyn vaihtoehto on luonnollisesti välillinen menettely, jolloin tuomioistuimessa nojaudutaan muuhun kuin välittömästi tuomitsevan oikeuden edessä esitettyihin lausumiin.
Todistelun osalta välittömyysperiaate sisältää ensinnäkin sen, että tuomioistuin saa kiinnittää huomiota ainoastaan niihin todistusseikkoihin, jotka on esitetty sen istunnossa tai joiden olemassaolo voidaan päätellä siitä, mitä istunnossa on havaittu. Toiseksi välittömyysperiaate tarkoittaa sitä, että tuomion perusteina tulee mahdollisuuksien mukaan käyttää alkuperäisiä todisteita ja ensikäden todistuskeinoja. Kolmanneksi periaatteeseen kuuluu se, että päätös asiassa tehdään välittömästi todisteiden vastaanoton päätyttyä.
Tuomioistuimen puolelta välittömyysperiaate edellyttää, että asian ratkaisevat tuomarit ovat osallistuneet koko varsinaiseen käsittelyyn.Kirjoittaja: Antti Jokela
Lähikäsitteet
- keskitysperiaate prosessioikeudessa
- kontradiktorinen periaate
- oikeudenkäynti
- prosessiperiaatteet
- pääkäsittely
- suullisuusperiaate
Käytetyt lähteet
EIF-IV, s. 870-871, JokelaA2005, s. 154-161, JokelaA2015, s. 215-241, VirolainenJ2012b
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:välittömyysperiaate prosessioikeudessa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:välittömyysperiaate prosessioikeudessa.)