Oikeustiede:pääkäsittely

    Tieteen termipankista

    pääkäsittely

    pääkäsittely
    Määritelmä oikeudenkäynti käräjäoikeudessa jakautuu kahteen osaan, valmisteluun ja pääkäsittelyyn, ja jälkimmäisessä käsitellään aineellisoikeudellinen pääasia ja otetaan vastaan todistelu
    Selite

    Oikeudenkäynti käräjäoikeudessa jakautuu valmisteluun ja pääkäsittelyyn. Pääkäsittelyn tulee olla suullinen, välitön ja keskitetty. Toisin sanoen, jutun pääasia käsitellään yhtäjaksoisessa (keskitetty) ja suullisessa menettelyssä samojen tuomarien edessä (välitön) pääkäsittelyssä. Valmisteluvaiheessa tehdään menettelyä koskevat ratkaisut, joiden perusteella asia ei ehkä lainkaan etene pääkäsittelyyn, sekä valmistellaan asia siten, että pääkäsittely voidaan toteuttaa keskeytyksettä. Pääkäsittely jakautuu alkukeskusteluun, todisteluun ja loppukeskusteluun. Pääkäsittelyssä esitetty on oikeudenkäyntiaineistoa, johon perustuen käräjäoikeus antaa tuomion tai (harvemmin) muun ratkaisun.

    Monet asiat, kuten velkomukset ja vähäisemmät riita-asiat, voidaan ratkaista jo valmistelussa. Myös riitaisten siviiliasioiden ratkaiseminen asiakirjoien pohjalta on mahdollista. Suullinen todistelu kuitenkin otetaan vastaan pääkäsittelyssä. Vastaavasti rikosasiat, joista ei ole säädetty ankarampaa rangaistusta kuin kaksi vuotta vankeutta, voidaan ratkaista kirjallisessa menettelyssä.
    Lisätiedot
    Kirjoittajat: Johanna Niemi ja Veera Löthman

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    FrändeD&al2012, JokelaA2015, HavansiE2007

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:pääkäsittely. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:pääkäsittely.)