Oikeustiede:pääkäsittely

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

pääkäsittely

pääkäsittely
Definition oikeudenkäynti käräjäoikeudessa jakautuu kahteen osaan, valmisteluun ja pääkäsittelyyn, ja jälkimmäisessä käsitellään aineellisoikeudellinen pääasia ja otetaan vastaan todistelu
Explanation

Oikeudenkäynti käräjäoikeudessa jakautuu valmisteluun ja pääkäsittelyyn. Pääkäsittelyn tulee olla suullinen, välitön ja keskitetty. Toisin sanoen, jutun pääasia käsitellään yhtäjaksoisessa (keskitetty) ja suullisessa menettelyssä samojen tuomarien edessä (välitön) pääkäsittelyssä. Valmisteluvaiheessa tehdään menettelyä koskevat ratkaisut, joiden perusteella asia ei ehkä lainkaan etene pääkäsittelyyn, sekä valmistellaan asia siten, että pääkäsittely voidaan toteuttaa keskeytyksettä. Pääkäsittely jakautuu alkukeskusteluun, todisteluun ja loppukeskusteluun. Pääkäsittelyssä esitetty on oikeudenkäyntiaineistoa, johon perustuen käräjäoikeus antaa tuomion tai (harvemmin) muun ratkaisun.

Monet asiat, kuten velkomukset ja vähäisemmät riita-asiat, voidaan ratkaista jo valmistelussa. Myös riitaisten siviiliasioiden ratkaiseminen asiakirjoien pohjalta on mahdollista. Suullinen todistelu kuitenkin otetaan vastaan pääkäsittelyssä. Vastaavasti rikosasiat, joista ei ole säädetty ankarampaa rangaistusta kuin kaksi vuotta vankeutta, voidaan ratkaista kirjallisessa menettelyssä.
Additional Information
Kirjoittajat: Johanna Niemi ja Veera Löthman

Related Concepts

Sources

FrändeD&al2012, JokelaA2015, HavansiE2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:pääkäsittely. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:pääkäsittely.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →