Oikeustiede:ylikansallinen lainsäädäntö

    Tieteen termipankista

    ylikansallinen lainsäädäntö

    ylikansallinen lainsäädäntö
    Määritelmä usean valtion alueella voimassa oleva lainsäädäntö, jonka on säätänyt ylikansallinen järjestö ja jonka soveltaminen yksittäisen valtion alueella ei edellytä kansallisen hallituksen, parlamentin tai muun vastaavan toimielimen hyväksyntää
    Selite

    Ylikansallinen lainsäädäntö on ylikansallisen oikeuden yksi ilmenemismuoto, jossa valtio on luovuttanut osan suvereniteettiaan ylikansalliselle lainsäätäjälle.

    Erotukseksi kansainvälisistä sopimuksista ja velvotteista ylikansallinen lainsäädäntö ei edellytä kansallisten parlamenttien tai hallitusten hyväksyntää tullakseen sovellettavaksi kansallisissa tuomioistuimissa ja viranomaisissa. Ylikansallinen lainsäädäntö syntyy sen sijaan ylikansallisen elimen omassa menettelyssä, joka on tyypillisesti määritelty kansainvälisessä sopimuksessa. Ylikansallisen lainsäädäntöelimen ei tarvitse välttämättä olla päätöksessään yksimielinen. Esimerkiksi Euroopan unionin lainsäädäntömenettelyssä määräenemmistöön perustuvat päätökset ovat pääsääntö eivätkä poikkeus.

    Suomen kannalta tärkein esimerkki ylikansallisesta lainsäädännöstä on Euroopan unionin johdettu oikeus, erityisesti asetukset ja direktiivit. Ennen Lissabonin sopimusta ylikansallista lainsäädäntöä voitiin antaa vain ns. unionin ensimmäisen pilarin eli Euroopan yhteisöjen oikeuden (EY-oikeuden) piirissä.

    EU-direktiivien osalta unionin lainsäädäntö ei välttämättä tule täysimääräisesti voimaan ilman kansallisen lainsäätäjän toteuttamaa direktiivin kansallista täytäntöönpanoa. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, etteivätkö direktiivit olisi ylikansallista lainsäädäntöä, sillä kansallisten tuomioistuinten on tulkittava kansallista lainsäädäntöä direktiivien mukaiseen lopputulokseen pääsemiseksi, vaikkei direktiiviä olisi pantu täytäntöön (ns. tulkintavaikutus). Lisäksi direktiivin tietyt säännökset voivat saada välittömän oikeusvaikutuksen, jos lainsäätäjä laiminlyö sen täytäntöönpanon.

    Vaikkei EU ole ainoa ylikansallinen oikeusjärjestys maailmassa, on se kuitenkin ainoa oikeusjärjestys, joka tuottaa merkittäviä määriä ylikansallista lainsäädäntöä. Esimerkiksi Euroopan ihmisoikeussopimusta voidaan pitää ylikansallisena oikeusjärjestyksenä, mutta se perustuu vain sopimustekstiin sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytäntöön.
    Lisätiedot
    Kirjoittajat: Allan Rosas ja Visa Kurki

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:ylikansallinen lainsäädäntö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ylikansallinen lainsäädäntö.)