Oikeustiede:vastatodistelu

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

vastatodistelu

vastatodistelu
Definition tuomioistuimessa käsiteltävässä asiassa esitetty todistelu, jolla asianosainen pyrkii kumoamaan vastapuolensa esittämän todistelun taikka heikentämään sen uskottavuutta
Explanation

Oikeudenkäynnin asianosaisen esittämää todistelua vastaan hänen vastapuolensa voi esittää vastatodistelua. Tällöin ensiksi esitettyä todistelua on tapana kutsua päätodisteluksi. Vastatodistelun tarkoituksena on heikentää päätodistelun uskottavuutta tai kumota sen vaikutukset. Esimerkkeinä mainittakoon todistajien ja esitettyjen todisteiden luotettavuutta vastaan esitetty todistelu sekä ns. alibitodistelu, jolla pyritään osoittamaan, ettei syytetty ole voinut tehdä kyseistä rikosta.

Yleensä päätodistelua esittää se asianosainen, jolla on asiassa todistustaakka. Toisaalta tämä asianosainen voi halutessaan esittää myös vastatodistelua vastapuolensa todistelun johdosta. Sen vuoksi ei ole välttämätöntä kytkeä pää- ja vastatodistelun jaottelua todistustaakkaan ja asianosaisen todistusvelvollisuuteen.
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Jokela

Related Concepts

Sources

JokelaA2015, s. 188, KlamiHT1998

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Oikeustiede:vastatodistelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vastatodistelu.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →