Oikeustiede:todistusfakta
todistusfakta
todistusfakta |
Suhde apufaktoihin. Muiden todisteiden merkitys kulkee todistusfaktojen kautta; niitä kutsutaan apufaktoiksi. Onko kyseessä todistusfakta vai apufakta, riippuu siitä, voidaanko kokemussääntöjen tai loogisen päättelyn perusteella sanoa, että (todistus)fakta saattaa osoittaa todistusteeman olemassaolon.
Todistusfaktojen monimuotoisuus. Ei ole tarpeen selostaa, millaiset tosiasiat voivat olla todistusfaktoja; asia riippuu kokemussäännöistä. Niiden valossa merkitystä voi olla lähes kaikella, mitä ihminen aisteillaan voi havaita ja miten hän voi havaintojaan tulkita.
Negatiiviset todistusfaktat. Todistusfaktat voivat olla myös negatiivisia siinä merkityksessä, että jotakin relevanttia ei ole voitu havaita. Negatiivisilla havainnoilla on merkitystä etenkin loogisen päättelyn yhteydessä. Esimerkiksi: (1) Tutkimuksissa ei ole voitu havaita mitään siihen viittaavaa, että tulipalo rakennuksessa olisi voinut syttyä itsestään, esim. sähköjohdoista, lämmityksestä tai itsesytytyksestä. (2) Rakennus oli syrjäisellä paikalla, josta ei löytynyt muita henkilöitä kuin syytetty X. Riippuu tietenkin tutkinnan luotettavuudesta, miten suuri todistusarvo negatiivisilla faktoilla (1) ja (2) on, mutta kokemussääntöjen ohella todistusharkinnassa on tietysti aina mahdollista käyttää yleisen logiikan sääntöjä, esim. juuri poissuljentaa: (1) joko A tai B (2) ei A (3) siis B. Tällöin on kyseessä päätelmäketju, jonka todistusarvo riippuu siitä, miten luotettavia tyhjentävyysolettama (1) ja poissuljentaolettama (2) ovat. Jos (1):n todistusarvotodennäköisyytenä on P1 ja (2):n P2, päätelmän (3) todistusarvo on P1 x P2.
Riidanalaiset todistusfaktat. Jotta jokin seikka olisi todistusfakta, ei sen olemassaolon tarvitse olla sinänsä riidaton. Apufaktatodistelua voidaan kohdistaa paitsi todistusfaktan todistusarvoon, myös sen olemassaoloon sinänsä.Kirjoittaja: H. T. Klami (teoksessa EIF IV, tarkastanut Mikko Vuorenpää)
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:todistusfakta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:todistusfakta.)