Oikeustiede:todistusteema

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

todistusteema

todistusteema
Definition todistelun kohde eli se yksittäinen seikka, joka jollakin todisteella halutaan näyttää toteen
Explanation

Asianosaiset ovat rikos- ja riita-asioissa velvolliset ilmoittamaan jokaisen nimeämänsä todisteen osalta sen, mitä he kyseisellä todisteella aikovat näyttää toteen. Tämä palvelee sen varmistamista, että jokaisesta riidanalaisesta seikasta ilmoitetaan näyttöä ja että näyttöä ei toisaalta ilmoiteta riidattomista tai asiaan muuten vaikuttamattomista seikoista.

Todistusteemana oikeudenkäynnissä on viime kädessä asianosaisen väite jostakin oikeustosiseikasta, mutta todistelua voidaan esittää myös muista asioista, kuten todistustosiseikoista ja kokemussäännöistä, jolloin tällaisten todisteiden todistusteemoina ovat niitä koskevat väitteet. Muista asioista kuin oikeustosiseikoista esitettävä todistelu on kuitenkin kyettävä liittämään mielekkäällä tavalla asianosaisten välillä riidanalaiseen oikeustosiseikkaan. Mikäli asianosainen ei kykene ilmoittamaan, minkä vuoksi kyseisen todisteen esittäminen on merkityksellistä riidanalaisten oikeustosiseikkaväitteiden selvittämiseksi, kysymys on yleensä sellaisesta tarpeettomasta todistelusta, jonka esittämistä tuomioistuin ei saa sallia.
Additional Information
Kirjoittaja: Timo Saranpää

Related Concepts

Sources

KlamiHT2000, LappalainenJ2001, SaranpääT2010, JokelaA2015

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:todistusteema. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:todistusteema.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →