Oikeustiede:vapautusmenetelmä
vapautusmenetelmä
vapautusmenetelmä |
Suomessa vapautusmenetelmää koskevat säännökset ovat kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta annetussa laissa eli menetelmälaissa. Menetelmälain mukaan kaksinkertainen verotus poistetaan pääsääntöisesti hyvitysmenetelmällä. Vapautusmenetelmää sovelletaan vain silloin, kun verosopimus sitä edellyttää. Vuonna 2016 vain neljän Suomen solmiman verosopimuksen päämenetelmänä on vapautus. Lisäksi eräät verosopimukset edellyttävät, että tiettyjen tulotyyppien kohdalla kaksinkertainen verotus poistetaan vapautusmenetelmällä, vaikka sopimuksen päämenetelmä onkin hyvitys.
Vapautusmenetelmä voi olla niin sanottu täysi vapautus tai progressioehtoinen vapautus. Menetelmälain ja Suomen solmimien verosopimusten mukaan kaksinkertaisen verotuksen poistamisessa sovelletaan progressioehtoista vapautusmenetelmää. Ulkomailta saatu tulo luetaan verovelvollisen veronalaiseksi tuloksi, mutta ulkomailta saatuun tuloon kohdistuva suhteellinen osa verosta jätetään maksuunpanematta. Progressioehto vaikuttaa Suomessa maksuunpantavan veron määrään vain silloin, kun verokanta on progressiivinen. Tämän vuoksi progressioehdolla on merkitystä vain luonnollisen henkilön ja kuolinpesän verotuksessa. Luonnollisella henkilöllä ja kuolinpesällä vapautettavan veron määrä lasketaan tulolähteittäin ja tulolajeittain. Yhteisön ulkomailta saama tulo, johon sovelletaan verosopimuksen johdosta vapautusmenetelmää, on vapautettu kokonaan verosta.
Lähteet: laki kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta 1995/1552Kirjoittaja: Pekka Nykänen
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 4.11.2024: Oikeustiede:vapautusmenetelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vapautusmenetelmä.)