Oikeustiede:valtiosääntövertailu

  From Tieteen termipankki

  valtiosääntövertailu

  valtiosääntövertailu
  Definition valtiosääntövertailu on eri valtiosääntöjen, perustuslakien ja hallintajärjestelmien eroja ja yhtäläisyyksiä tarkasteleva valtiosääntöoikeustieteen haara
  Explanation Valtiosääntövertailussa tarkastellaan eri järjestelmien valtiosääntöjä tai valtiosääntöjen osia pyrkien tuottamaan tietoa siitä, miten valtiolliset vallankäyttöjärjestelmät eroavat toisistaan tai miltä osin ne ovat keskenään samankaltaisia. Teoreettisesti ja metodologisesti valtiosääntövertailu saa aineksia valtiosääntöoikeudesta (juridinen ulottuvuus), valtio-opista (teoreettinen ulottuvuus) ja vertailevasta oikeustieteestä (metodologinen ulottuvuus). Valtiosääntövertailussa on tutkittu tyypillisesti erilaisia valtiomuotoja, hallitsemisjärjestelmiä, sekä perusoikeuksia. Aina 1990-luvulta lähtien valtiosääntövertailu on kokenut uuden tulemisen ja nykyään se on yksi vertailevan oikeustutkimuksen nopeimmin kehittyviä aloja. Kuluvan vuosisadan aikana valtiosääntövertailussa on tarkasteltu erityisesti oikeusvaltioperiaatetta, perustuslainmukaisuutta, konstitutionalismia ja perus- sekä ihmisoikeuksia.
  Additional Information
  Kirjoittaja: Jaakko Husa

  Related Concepts

  Sources

  HusaJ2013, Rosenfeld&Sajó(eds.)2012, HirschlR2014

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.9.2023: Oikeustiede:valtiosääntövertailu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:valtiosääntövertailu.)