Oikeustiede:valtio-oppi

Tieteen termipankista

valtio-oppi

valtio-oppi
Määritelmä yhteiskuntatieteellinen oppiala, joka tutkii pääasiassa poliittisia järjestelmiä, kansainvälisiä suhteita ja julkista hallintoa
Selite

Valtiosääntöoikeuden kannalta oleellisin valtio-opin lohko on poliittisten järjestelmien tutkimus eli niin kutsuttu yleinen valtio-oppi. Valtio-oppi on politiikkaa tutkiva oppiala, jonka tavoitteena on parantaa tietoamme poliittisen toiminnan mekanismeista, luonteesta ja merkityksestä. Valtiosääntöoikeutta ja sen eri tutkimushaaroja yhdistää kiinnostus valtiosäännön normatiiviseen ulottuvuuteen, kun taas valtio-oppi on laajemmin julkista valtaa ja sen käyttöä, hallitsemista, poliittista järjestäytymistä sekä toimintaa tutkiva ei-normatiivinen yhteiskuntatiede. Valtio-oppi käsittelee perinteisesti poliittisia valtiollisen elämän muotoja, kuten valtioelimiä (lainsäädäntöelimiä, hallituksia, presidenttejä) puolueita ja vaaleja. Ero valtiosääntöoikeuteen on periaatteessa selvä, sillä politiikan tutkimus ei rajaudu pelkästään vain valtiollisten julkisen vallan käyttäjien tarkasteluun. Kuten rinnakkainen termi politologia kertoo, niin kyse on poliittisen tarkastelunäkökulman omaksumisesta laaja-alaisesti moniin eri yhteiskunnallisen elämän ilmiöihin.

Yleinen valtio-oppi sai Suomessa alkunsa Helsingin yliopistossa 1921. Nimi noudatteli saksalaista mallia (Allgemeine Staatslehre) ja oppiala oli aluksi muutoinkin läheinen valtio-oikeudelle (Staatsrechtslehre). Aina 1960-luvulle saakka valtio-oppi ja valtiosääntöoikeus olivat läheisessä suhteessa toisiinsa, mutta nykyaikainen valtio-oppi on ottanut etäisyyttä perinteisestä valtiokeskeisyydestä. Julkisen vallan instituutioiden ja julkisen vallan käyttämisen lisäksi politiikan tutkimus kattaa nykyään varsin laajan tutkimuskentän, joka menee paljolti valtiosääntöoikeuden tutkimuskentän ohitse. Valtio-opin puitteissa tapahtuva kansainvälisten suhteiden ja Euroopan integraation tutkimus on viime vuosina kuitenkin lähentynyt kysymyksenasetteluissaan valtiosääntöoikeutta.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Jaakko Husa

Lähikäsitteet


Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:valtio-oppi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:valtio-oppi.)