Oikeustiede:tuomioiden tunnustamissopimukset
tuomioiden tunnustamissopimukset
tuomioiden tunnustamissopimukset |
Ulkomaisen siviilituomion tunnustamista ei ole tavallisesti pidetty mahdollisena ilman nimenomaisen lainsäännöksen tukea. Tästä syystä valtiot ovat pyrkineet saamaan aikaan tuomioiden vastavuoroisen tunnustamisen solmimalla aihetta koskevia yleissopimuksia. Tunnustamisen ohella yleissopimusten tavoitteena on ollut tuomioistuimen yleistoimivallan sääntely. Valtiosopimuksissa noudatettua toimivaltaa koskevaa sääntelytekniikkaa onkin käytetty pääperusteena tunnustamissopimusten ryhmittelylle. Tuomioiden tunnustamissopimukset on ryhmitelty kieltoluettelotekniikkaa noudattaviin tunnustamissopimuksiin (sopimuksessa on lueteltu kaikki eksorbitantit toimivaltaperusteet, joita sopimus ei hyväksy), hyväksyttävien toimivaltaperusteiden luettelotekniikkaa noudattaviin tunnustamissopimuksiin (sopimuksessa on lueteltu hyväksyttävät toimivaltaperusteet) ja toimivallan ratkaisusäännökset sisältäviin tunnustamissopimuksiin (sopimuksessa säännellään sekä välitön yleistoimivalta että toisessa sopimusvaltiossa annetun tuomion tunnustaminen).
Kirjoittaja: Iina Tornberg
Lähikäsitteet
- Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssi
- tuomioistuimen kansainvälinen toimivalta
- tuomioistuimen yleistoimivalta
- vastavuoroisen tunnustamisen periaate
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
- ↑ EU:n säädöksiä sovellettaessa on huomattava tietyt Tanskaa, Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja Irlantia koskevat poikkeukset. Tanska ei EU:n perustamissopimukseen neuvottelemansa poikkeuksen nojalla osallistu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen V osassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin ja Yhdistynyt kuningaskunta ja Irlanti ovat eräissä tapauksissa jättäytyneet EU:n yhteistyön ulkopuolelle.
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:tuomioiden tunnustamissopimukset. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:tuomioiden tunnustamissopimukset.)