Oikeustiede:täytäntöönpanoriita

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

täytäntöönpanoriita

täytäntöönpanoriita
Definition ulosoton välioikeudenkäynti, jossa tuomioistuin ratkaisee riitakysymyksen, jonka ratkaisemista täytäntöönpanon jatkuminen edellyttää
Explanation Täytäntöönpanoriita voi esimerkiksi koskea velalliselle ulosottoperusteessa asetetun velvoitteen lakkaamista, ulosmittauskohteen omistusoikeutta tai velkojien etuoikeutta. Täytäntöönpanoriidan kohteena ei sen sijaan ole ulosoton menettelykysymys. Pääsääntö on, että ulosottomies attraktioperiaatteen (yhteiskäsittelyperiaate) mukaisesti ratkaisee ulosottoasiaan liittyvät aineelliset riitakysymykset ulosottoasian yhteydessä. Täytäntöönpanoriita on poikkeus tästä periaatteesta. Täytäntöönpanoriita koskee sellaista aineellista kysymystä, jonka ratkaiseminen edellyttää selvitystä, jota ei voida hankkia ulosotossa. Täytäntöönpanoriita voi tulla vireille ulosottomiehen antamasta osoituksesta tai ilman osoitusta. Jälkimmäisessä tapauksessa oikeudenkäyntikuluriski on suurempi. Ulosoton oikeussuojakeinoista ulosottovalitus on käytännössä tärkeämpi kuin täytäntöönpanoriita, joka on suhteellisen harvinainen. Täytäntöönpanoriidasta säädetään ulosottokaaren (705/2007) 10 luvun 6-18 ja 20 §:ssä.
Additional Information
Kirjoittaja: Tuula Linna

Related Concepts

Sources

HavansiE2011, Muutoksenhakeminen ulosotossa, LinnaT2018, s. 383 ss., LinnaT2019, s. 290 ss.

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Oikeustiede:täytäntöönpanoriita. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:täytäntöönpanoriita.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →