Oikeustiede:sopimusvapaus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

sopimusvapaus

sopimusvapaus
Definition yksityisoikeudessa ja valtiosääntöoikeudessa käytetty käsite, jolla tarkoitetaan oikeussubjektien lähtökohtaisesti laaja-alaista oikeutta tehdä oikeudellisesti merkittäviä sopimuksia, joiden sisältö nauttii suojaa ulkopuolisten puuttumisilta
Explanation

Sopimusvapaudella tarkoitetaan lähinnä vain yksityisoikeudellisten oikeussubjektien oikeutta järjestää asioitaan sopimuksin. Sopimusvapaudesta ei käsitteenä siten juuri puhuta esimerkiksi valtiosopimusten kohdalla, vaikka valtioilla sinänsä on ”vapaus” tehdä sopimuksia toistensa kanssa. Samaa voidaan todeta muista julkisoikeudellisista oikeushenkilöistä, esimerkiksi kunnista, vaikka kunnat tietysti tekevät myös yksityisoikeudellisiksi katsottuja sopimuksia. Sopimusvapaudesta oikeudellisena käsitteenä – rajoiltaan tietynlaiseksi ajateltuna subjektien merkittävänä oikeutena – puhutaan siten yleensä vain yksityisoikeudellisten subjektien (luonnollisten henkilöiden ja yksityisoikeudellisten oikeushenkilöiden) kohdalla.

Sopimusvapautta ei ole Suomessa perustuslaissa erikseen turvattu. Se saa kuitenkin perustuslainsuojaa eräiden perusoikeussäännösten ja niiden tulkintakäytäntöjen kautta.
Additional Information
Kirjoittaja: Mikael Hidén

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.9.2021: Oikeustiede:sopimusvapaus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sopimusvapaus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →