Oikeustiede:säädösohjailu
säädösohjailu
säädösohjailu |
Laki on katsottu yleisesti keskeiseksi valtion keinoksi ohjata yhteiskuntakehitystä suotavana pidettävän suuntaan. Tällainen näkemys on vanha; muinaispohjoismaisen näkemyksen mukaan "lailla on maata rakennettava". Myös ihmisten keskuudessa elää usko lain kaikkivoipaisuudesta, sen maagisesta voimasta. Ajatellaan, että yhteiskunnan epäkohdat voidaan korjata säätämällä siitä lailla tai muuttamalla voimassa olevaa lakia.
Perusajatus yhteiskunnan rakentamisesta lailla soveltuu edelleen hyvin nykyaikaiseen demokraattiseen oikeusvaltioon. Säädösohjailu on tarpeellista ja välttämätöntä yhteiskuntapoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tietyt perusrakenteet ja pelisäännöt ovat kaikissa yhteiskunnissa tarpeen. Merkittävä osa valtion vaikuttamista on määrämuotoista sääntelyä.
Laki ja oikeudellinen sääntely ylipäätään eivät ole kaikissa tapauksissa tarkoituksenmukaisin keino ratkaista yhteiskunnan erilaisia ongelmia. Sen vuoksi joudutaan aina pohtimaan myös muita keinoja, joilla voidaan lainsäädäntöä nopeammin, joustavammin, tehokkaammin ja taloudellisemmin päästä asetettuihin tavoitteisiin ja tuloksiin tai joilla voidaan poistaa epäkohtia ja ongelmia.Kirjoittaja: Matti Niemivuo
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Lorange BackerI2013A, Lorange BackerI2013B, NiemivuoM2002, NiemivuoM2008, TalaJ2005, TuoriK1983, TyyniläM1985, TalaJ2000
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:säädösohjailu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:säädösohjailu.)