Oikeustiede:oikeudellinen sääntely

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

oikeudellinen sääntely

oikeudellinen sääntely
Definition yhteiskunnallisten tavoitteiden toteuttaminen saattamalla voimaan oikeusnormeja, kontrolloimalla ja sanktioimalla niiden noudattamista sekä soveltamalla niitä tuomioistuinten ja viranomaisten toimesta
Explanation Oikeuden ero muihin sosiaalisiin normeihin verrattuna riippuu siitä, millaiset normit on tietyssä kulttuurissa tavattu tunnistaa luonteeltaan nimenomaisesti oikeudellisiksi. Tässä suhteessa eri kulttuuripiirien kesken on eroja. Voidaan myös sanoa, että "työnjako" oikeusnormien ja muiden sosiaalisten normien kesken on vaihteleva. Yleensä oikeusnormit kuuluvat valtiollisen pakkovallan piiriin, mutta oikeutena on pidetty myös julkista kansainvälistä oikeutta paljon ennen kuin kansainvälinen oikeusyhteisö oli saavuttanut nykyisen kiinteytensä; kanoninen oikeus puolestaan tunnustetaan oikeudeksi myös Vatikaanin ulkopuolella.
Additional Information
Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala

Related Concepts

Sources

AarnioA1986, KlamiH1979, KlamiH1985, TuoriK1988

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 6.6.2020: Oikeustiede:oikeudellinen sääntely. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeudellinen sääntely.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →