Oikeustiede:perusoikeuskonkurrenssi
perusoikeuskonkurrenssi
perusoikeuskonkurrenssi |
Suomalaisessa perusoikeustutkimuksessa ei perusoikeuskonkurrenssin käsitettä ole juuri käytetty. Sen sijaan lähikäsite perusoikeuskollisio esiintyy kirjallisuudessa useasti. Toisin kuin kollisiotilanteessa, konkurrenssin tapauksessa perusoikeussäännösten kilpailuasetelma ei edellytä perusoikeuspunninnan merkitsevän ratkaisua kahden keskenään ristiriitaisiin päätelmiin johtavan perusoikeuden välillä.
Rikosoikeudellisen ideaalikonkurrenssin kaltainen tilanne, jolloin useampi perusoikeus koskee esillä olevaa ongelmatilannetta (hallituksen esityksessä olevan sääntelyn arviointi perustuslakivaliokunnassa tai oikeusjuttu tuomioistuimessa) ratkaistaneen valtiosääntöoikeudellisesti siten, että kohteen kannalta vahvinta perusoikeussääntelyä preferoidaan. Perusoikeuden "vahvuus" puolestaan määräytyy sen mukaan, kuinka tehokkaasti tietty perusoikeus on perustuslain 2 luvun sääntelyissä ja niiden tulkintasääntöjen mukaan suojattu. Perusoikeussuojan tehokkuus määräytyy jonkinlaisen hierarkian mukaan: tehokkaimmin suojattuja ovat kieltomuotoiset perusoikeudet, seuraava taso ovat subjektiivisen oikeuden antavat perusoikeudet ja niitä seuraavana lakivarauksettomat perusoikeudet. Sitovuusasteeltaan heikoimpia ovat julkisen vallan edistämisvelvoitteen muotoon kirjoitetut perusoikeussäännökset.
Käytetyt lähteet: http://www.zora.uzh.ch/4660/3/Kley_Vogt_iusfull_2008V.pdf, http://www.grundkurs-staatsrecht.de/page11/page10/files/Teil1.ppt.pdfKirjoittaja: Ilkka Saraviita
Lähikäsitteet
- abstrakti normikontrolli
- Drittwirkung (perusoikeuksien horisontaalivaikutus)
- eduskunnan perustuslakivaliokunta
- perusoikeuksien yleiset rajoittamisedellytykset
- perusoikeuskollisio
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:perusoikeuskonkurrenssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:perusoikeuskonkurrenssi.)