Oikeustiede:parlamentarismin rationalisointi (rationalized parliamentarism)
parlamentarismin rationalisointi (rationalized parliamentarism)
parlamentarismin rationalisointi (rationalized parliamentarism) |
Ennen toista maailmansotaa osoittautui, että parlamentit pyrkivät saamaan yliotteen hallitusvallasta erilaisin parlamentarismiin liittyvin menettelytavoin, erityisesti välikysymysmenettelyä ja epäluottamuslauseita käyttämällä. Saattoi myös sattua, että parlamenttipäätös tehtiin yllätyksen omaisessa tilanteessa, jolloin parlamentaarisella oppositiolla oli tilapäinen enemmistö istunnossa. Tämän kehityksen vastapainona erityisesti toisen maailman sodan jälkeen ja myös entisten sosialististen valtioiden perustuslaeissa on erityyppisiä mekanismeja, joiden tarkoituksena on hillitä hallituksen eroon johtavien menettelytapojen käyttämistä parlamenttipäätöksin tai muuten vahvistaa hallituksen asemaa suhteessa parlamenttiin.
Käytetyt lähteet: http://wikipedia.qwika.com/fr2en/Parlementarisme_rationalisé, http://heinonline.org/HOL/LandingPage?collection=journals&handle=hein.journals/eeurcr2&div=11&id=&page=, http://www.assemblee-nationale.fr/english/synthetic_files/file-04.asp,
http://en.wikipedia.org/wiki/Article_49_of_the_French_ConstitutionKirjoittaja: Ilkka Saraviita
Lähikäsitteet
- epäluottamuslause
- konstruktiivinen epäluottamuslauseäänestys
- parlamentaarinen oppositio
- parlamentarismi
- välikysymys- ja kysymysmenettely
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:parlamentarismin rationalisointi (rationalized parliamentarism). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:parlamentarismin rationalisointi (rationalized parliamentarism).)