Oikeustiede:osakepääoma
osakepääoma
osakepääoma |
Osakepääoma on pakollinen kaikissa osakeyhtiöissä. Yksityisen osakeyhtiön vähimmäisosakepääoma on 2 500 euroa ja julkisen osakeyhtiön 80 000 euroa. Osakepääomalle ei ole asetettu enimmäismäärää. Osakepääoma on osakeyhtiön taseessa sidotun oman pääoman erä.
Osakepääoman on nähty muodostavan osakeyhtiön vastuiden perustan. Vähimmäisosakepääoman määrästä johtuen osakepääomalla ei kuitenkaan ole merkittävää velkojiensuojafunktiota. Kuitenkin, jos osakepääoma on menetetty, on osakepääoman menettäminen ilmoitettava. Jos yhtiön toiminta on tappiollista, ja yhtiön oma pääoma muodostuu negatiiviseksi, on yhtiön hallituksen viipymättä tehtävä osakepääoman menettämisestä rekisteri-ilmoitus. Osakepääoman menettämistä koskeva rekisterimerkintä voidaan poistaa yhtiön tekemän rekisteri-ilmoituksen perusteella, jos yhtiön oma pääoma on yli puolet osakepääomasta.
Osakepääoma, sekä sen muutokset (alentaminen ja korottaminen) eivät ole nimellisarvottomassa pääomajärjestelmässä enää kiinteästi sidoksissa yhtiön osakkeiden lukumäärään.
Osakepääoman alentaminen
Yhtiökokous päättää osakepääoman alentamisesta. Yhtiökokous voi alentaa osakepääomaa varojen jakamiseksi, varojen siirtämiseksi vapaan oman pääoman rahastoon sekä osakepääoman käyttämiseksi sellaisen tappion välittömään kattamiseen, johon vapaa oma pääoma ei riitä. Osakepääomaa ei voi alentaa vähimmäisosakepääomaa pienemmäksi.
Koska osakepääoman määrään liittyy velkojiensuojafunktio, yhtiön velkojilla on oikeus vastustaa osakepääoman alentamista. Oikeutta ei kuitenkaan ole, jos alentamismäärä käytetään tappion kattamiseen tai jos osakepääomaa samanaikaisesti korotetaan vähintään alentamismäärällä.
Osakepääoman korottaminen
Osakepääomaa voidaan korottaa merkitsemällä osakkeista taikka optio-oikeuksista tai muista erityisistä oikeuksista maksettava merkintähinta kokonaan tai osittain osakepääomaan, siirtämällä osakepääomaan varoja vapaasta omasta pääomasta (rahastokorotus) tai merkitsemällä osakepääomaan varoja, jotka sijoitetaan yhtiöön edellytyksin, että ne merkitään osakepääomaan (osakepääomasijoitus).Kirjoittaja: Veikko Vahtera
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Mähönen&Villa2012, s. 350-356, Airaksinen&al2010, s. 774-791, Airaksinen&al2010b, s. 98-133
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:osakepääoma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:osakepääoma.)