Oikeustiede:oikeudellinen ratkaisuharkinta
oikeudellinen ratkaisuharkinta
oikeudellinen ratkaisuharkinta |
Määritelmä
oikeusnormin soveltaminen yksittäiseen tapaukseen niin, että otetaan huomioon tekijöitä, joiden vaikutus voidaan laissa määrittää vain yleisluonteisesti, kuten yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden toteutuminen, tapauksen erityispiirteet ja mahdolliset olosuhteiden muutokset lain säätämisen jälkeen
Selite
Oikeusnormit eivät voi säännellä kansalaisten tai viranomaisten käyttäytymistä kovinkaan täsmällisesti ainakaan ilman, että tuloksena usein olisi kaavamaisuutta ja joustamattomuutta, joka estäisi oikeussäännösten tavoitteita toteutumasta. Varsinkin nopean yhteiskunnallisen kehityksen aikana on lakeja säädettäessä usein viisasta ottaa huomioon mahdolliset yhteiskunnallisten olosuhteiden ja arvostusten muutokset, jolloin oikeusnormeihin sisältyvä jousto sallii muutosten heijastumisen myös lainsoveltamiseen ilman, että olisi välitöntä tarvetta muuttaa itse säännöksiä.
Lisätiedot
Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala
Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
KlamiH1986, KonstariT1979, MäenpääO1991
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:oikeudellinen ratkaisuharkinta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeudellinen ratkaisuharkinta.)