Oikeustiede:oikeudellinen ratkaisuharkinta

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

oikeudellinen ratkaisuharkinta

oikeudellinen ratkaisuharkinta
Definition oikeusnormin soveltaminen yksittäiseen tapaukseen niin, että otetaan huomioon tekijöitä, joiden vaikutus voidaan laissa määrittää vain yleisluonteisesti, kuten yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden toteutuminen, tapauksen erityispiirteet ja mahdolliset olosuhteiden muutokset lain säätämisen jälkeen
Explanation Oikeusnormit eivät voi säännellä kansalaisten tai viranomaisten käyttäytymistä kovinkaan täsmällisesti ainakaan ilman, että tuloksena usein olisi kaavamaisuutta ja joustamattomuutta, joka estäisi oikeussäännösten tavoitteita toteutumasta. Varsinkin nopean yhteiskunnallisen kehityksen aikana on lakeja säädettäessä usein viisasta ottaa huomioon mahdolliset yhteiskunnallisten olosuhteiden ja arvostusten muutokset, jolloin oikeusnormeihin sisältyvä jousto sallii muutosten heijastumisen myös lainsoveltamiseen ilman, että olisi välitöntä tarvetta muuttaa itse säännöksiä.
Additional Information
Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala

Related Concepts

Sources

KlamiH1986, KonstariT1979, MäenpääO1991

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.3.2021: Oikeustiede:oikeudellinen ratkaisuharkinta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeudellinen ratkaisuharkinta.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →