Oikeustiede:viranomaisen harkintavalta
viranomaisen harkintavalta
viranomaisen harkintavalta |
Harkintavalta kuuluu hallinto-oikeuden keskeisiin käsitteisiin. Perinteisesti se on viitannut vapaaseen eli tarkoituksenmukaisuusharkintaan, jonka perusteina ovat hallinnolliset, taloudelliset, sivistykselliset ja muut vastaavat muut kuin oikeudelliset seikat. Vaikka jaottelua oikeudellisen harkinnan ja tarkoituksenmukaisuusharkinnan välillä ei vakiintuneen käsityksen mukaan ole ehdoton, jaottelulla on edelleen merkitystä muun muassa tulkittaessa kunnallisvalituksen valitusperusteita.
Viranomaisen harkintavalta ilmenee lähinnä lainsäädännön valtuutussäännöksien sanonnoista "voi" tai "saattaa" tai "harkintansa mukaan" taikka "asiaa harkittuaan". Myös lain tarkoitus ja yleinen rakenne voivat vaikuttaa harkintavallan määräytymiseen. Hallintolainkäytössä harkintavallan käyttöä kontrolloidaan enimmäkseen toimivallan ja muiden oikeudellisten rajoitusten, kuten perusoikeuksien ja hallinto-oikeuden periaatteiden kannalta. Harkintavallan rajojen ylittäminen on toimivaltavirhe, jota kutsutaan usein harkintavallan väärinkäytöksi. Myös harkintavallan alittaminen eli harkintavallan käyttämättä jättäminen on harkintavallan väärinkäyttöä.Kirjoittaja: Heikki Kulla
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
MerikoskiV1968, Laakso&al2006, s. 307-313, MäenpääO2013, s. 499-507
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:viranomaisen harkintavalta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:viranomaisen harkintavalta.)