Oikeustiede:maksukyvyttömyysasetus
maksukyvyttömyysasetusEU:n
maksukyvyttömyysasetus |
EU:n maksukyvyttömyysasetuksella pyritään turvaamaan unionin sisämarkkinoiden moitteetonta toimintaa. Voimassa oleva maksukyvyttömyysasetus (EU) 2015/848 on uudelleenlaadittu versio kumotusta maksukyvyttömyysasetuksesta (EY) 1346/2000. Maksukyvyttömyysasetuksessa säännellään tuomioistuinten toimivalta aloittaa asetuksen A-liitteessä mainittu maksukyvyttömyysmenettely (Suomessa konkurssi, yrityssaneeraus ja yksityishenkilön velkajärjestely) ja käsitellä maksukyvyttömyysliitännäisiä kanteita. Maksukyvyttömyysasetuksessa säädetään myös sovellettavasta laista, joka on yleensä menettelyn aloitusvaltion laki (lex fori concursus).
Asetuksen mukainen päämenettely aloitetaan velallisen pääintressien keskuksessa. Päämenettely koskee myös velallisen ulkomailla olevaa omaisuutta (universaaliperiaate). Asetuksessa säädetyin edellytyksin velallisen toimipaikassa voidaan aloittaa alueellinen menettely, jonka oikeusvaikutukset rajoittuvat kyseisen jäsenvaltion alueelle. Jos alueellinen menettely on vireillä yhtä aikaa päämenettelyn kanssa, alueellista menettelyä kutsutaan sekundäärimenettelyksi.
Asetuksessa on lukuisia päämenettelyn ja sekundäärimenettelyn suhdetta koskevia koordinointisäännöksiä. Lisäksi on säännöksiä, jotka koskevat samaan konserniin (yritysryhmä) kuuluvien yhtiöiden konkurssipesien välistä koordinointia. Lisäksi asetuksessa säädetään maksukyvyttömyysmenettelyssä tehtyjen päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta toisissa jäsenvaltioissa.
Maksukyvyttömyysmenettelyihin ei sovellu ns. Bryssel I -asetus.
Käytetyt lähteet:
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/848, annettu 20.5.2015, maksukyvyttömyysmenettelyistä (uudelleenlaadittu)Kirjoittaja: Tuula Linna
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:maksukyvyttömyysasetus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:maksukyvyttömyysasetus.)