Oikeustiede:korkein oikeus
korkein oikeus
korkein oikeus |
Korkeimmalla oikeudella (KKO) on lisäksi lainsäädäntöön ja oikeushallintoon liittyviä tehtäviä ja se voi tehdä valtioneuvostolle esityksiä lainsäädäntötoimeen ryhtymisestä. Lisäksi korkein oikeus antaa lausuntonsa tasavallan presidentille armahdusasiassa.
Korkein oikeus ratkaisee asioita, jotka muutoksenhakuteitse ovat saapuneet hovioikeuksista (riita- ja rikosasiat), maaoikeuksista (kiinteistötoimitus- ja tieasiat), vakuutusoikeudesta (tapaturmavakuutusasiat) ja markkinaoikeudesta (teollis- ja tekijänoikeudelliset riita- ja hakemusasiat sekä markkinaoikeudelliset asiat). Korkeimman oikeuden toimivaltaan kuuluu myös ylimääräistä muutoksenhakua koskevia asioita, kuten lainvoiman saaneen tuomion purkaminen ja menetetyn määräajan palauttaminen.
Tärkeä tehtävä korkeimmalla oikeudella on lainkäytön yhtenäisyydestä huolehtiminen ja alempien tuomioistuimien lainkäytön ohjaaminen. Tämä tapahtuu pääasiassa ennakkopäätösten eli prejudikaattien avulla. Vuosittain korkein oikeus antaa noin 100–110 ennakkopäätöstä, jotka julkaistaan myös oikeuslaitoksen tietokannassa (Finlex).
Käytetyt lähteet: Laki korkeimmasta oikeudesta 665/2005Kirjoittaja: Antti Jokela
Lähikäsitteet
- muutoksenhaku (prosessioikeus)
- oikeusaste
- oikeuslaitos
- valituslupa (korkein oikeus)
- ylimääräinen muutoksenhaku (prosessioikeus)
Käytetyt lähteet
JokelaA2016, s. 223-226, Raulos&al(toim.)2009
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:korkein oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:korkein oikeus.)