Oikeustiede:julkinen luotettavuus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

julkinen luotettavuus

julkinen luotettavuus
Definition kirjaamisjärjestelmään tehtyjen merkintöjen oikeellisuuteen luottanutta suojataan ottamalla rekisterin tietosisältö oikeudellisen ratkaisun perustaksi
Explanation Kirjaamismerkintöjen julkisella luotettavuudella rajoitetaan varallisuusoikeudellisia määräämistoimia suunnittelevien tarvetta itsenäisesti selvittää toisen osapuolen oikeudellista määräämisvaltaa eli kompetenssia. Niinpä julkiseen luotettavuuteen voi vedota ainoastaan vilpittömässä mielessä ollut osapuoli. Jos asianomainen sen sijaan tiesi kirjaamismerkintöjen virheellisyydestä tai vajavaisuudesta tai hänellä oli ainakin riittävät perusteet epäillä sitä, kirjaamistietojen virheisiin tai puutteisiin voidaan vedota häntä vastaan.

Julkista luetettavuutta eivät nauti kaikki julkisetkaan kirjaamisjärjestelmät, vaan tuollaisen ominaisuuden edellytyksenä on vilpittömän mielen suojaamista koskeva normi. Jos tuollainen normi suojaa merkinnän oikeellisuuteen luottanutta, järjestelmän sanotaan nauttivan positiivista julkista luotettavuutta. Jos suojaa saa taas kirjaamistietojen kattavuuteen luottanut, järjestelmän sanotaan nauttivan negatiivista julkista luotettavuutta.

Julkinen luotettavuus merkitsee, että vilpittömässä mielessä ollutta vastaan ei voida vedota tietojen virheellisyyteen tai puutteellisuuteen vaan hänen oikeusasemansa muodostuu sellaiseksi, kuin se olisi ollut merkintöjen vastatessa todellista oikeustilaa. Pelkkä mahdollisuus vaatia rekisteritietojen virheellisyyden perusteella vahingonkorvausta esimerkiksi kirjaamisjärjestelmää hoitavalta viranomaiselta ei tarkoita, että kirjaamismerkinnät nauttisivat julkista luotettavuutta.
Additional Information
Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto

Related Concepts

Sources

Saarnilehto&al2012, TeporaJ2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.1.2021: Oikeustiede:julkinen luotettavuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:julkinen luotettavuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg