Oikeustiede:julkinen luotettavuus
julkinen luotettavuus
julkinen luotettavuus |
Kirjaamismerkintöjen julkisella luotettavuudella rajoitetaan varallisuusoikeudellisia määräämistoimia suunnittelevien tarvetta itsenäisesti selvittää toisen osapuolen oikeudellista määräämisvaltaa eli kompetenssia. Niinpä julkiseen luotettavuuteen voi vedota ainoastaan vilpittömässä mielessä ollut osapuoli. Jos asianomainen sen sijaan tiesi kirjaamismerkintöjen virheellisyydestä tai vajavaisuudesta tai hänellä oli ainakin riittävät perusteet epäillä sitä, kirjaamistietojen virheisiin tai puutteisiin voidaan vedota häntä vastaan.
Julkista luetettavuutta eivät nauti kaikki julkisetkaan kirjaamisjärjestelmät, vaan tuollaisen ominaisuuden edellytyksenä on vilpittömän mielen suojaamista koskeva normi. Jos tuollainen normi suojaa merkinnän oikeellisuuteen luottanutta, järjestelmän sanotaan nauttivan positiivista julkista luotettavuutta. Jos suojaa saa taas kirjaamistietojen kattavuuteen luottanut, järjestelmän sanotaan nauttivan negatiivista julkista luotettavuutta.
Julkinen luotettavuus merkitsee, että vilpittömässä mielessä ollutta vastaan ei voida vedota tietojen virheellisyyteen tai puutteellisuuteen vaan hänen oikeusasemansa muodostuu sellaiseksi, kuin se olisi ollut merkintöjen vastatessa todellista oikeustilaa. Pelkkä mahdollisuus vaatia rekisteritietojen virheellisyyden perusteella vahingonkorvausta esimerkiksi kirjaamisjärjestelmää hoitavalta viranomaiselta ei tarkoita, että kirjaamismerkinnät nauttisivat julkista luotettavuutta.Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Saarnilehto&al2012, TeporaJ2008
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.12.2024: Oikeustiede:julkinen luotettavuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:julkinen luotettavuus.)