Oikeustiede:edustussopimukset

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

edustussopimukset

edustussopimukset
Definition Edustussopimuksessa henkilö on tavalla tai toisella sitoutunut tekemään oikeustoimen toisen puolesta, josta tulee sopimuspuoli. Sopimuksen tekijä jää sopimussuhteen ulkopuolelle.
Explanation

Varsin yleinen tapa käyttää ulkopuolista sopimuksen tekijää on, että oikeustoimen tekijä valtuuttaa henkilö toimimaan puolestaan. Valtuutus ei kuitenkaan ole sopimus, vaan yksipuolinen tahdonilmaisu. Jos halutaan velvoittaa toinen tekemään valtuuttajan puolesta sopimus, osapuolten tulee tehdä toimeksiantosopimus. Se sitoo molempia osapuolia. Meillä on kuitenkin useita sellaisia sopimustyyppejä, joiden käyttämisestä seuraa, että toinen sopijapuoli edustaa toista tehtäessä jotakin sopimusta kolmannen kanssa. Tällaisia sopimuksia voidaan kutsua edustussopimuksiksi. Jos tarkoituksena on salata tosiasiallinen sopijapuoli, kyse on bulvaanin (välikäden) käyttämisestä.

Edellä mainittu toimeksiantosopimus on esimerkki edustussopimuksesta. Vuoden 1734 lain kauppakaaren 18 luvun 1 §:n mukaan toimeksiannon saaja eli asiamies suostuu asioitsemaan ja toimittamaan jotakin toimeksiantajan (päämiehen) puolesta. Määritelmä on laaja-alainen. Se käsittää monia asiamiessopimuksia, kuten kauppaedustajan, huolitsijan ja komissionäärin ja päämiehen välisen suhteen. Toimeksiantosopimuksia käyttävät tehtävissään muun muassa asianajajat, kirjanpitäjät, tilintarkastajat ja konsultit. Pankille annetaan usein toimeksianto välittää rahaa, hankkia tai myydä arvopapereita taikka säilyttää niitä. Päämies saa usein hoitaa merkittävän asian oman harkintansa mukaan, mikä edellyttää, että päämies luottaa asiamieheensä.

Myös välityssopimusta, huolintasopimusta (huolinta) ja komissiota voidaan pitää edustussopimuksina. Niistä pankissa on omat asiasanansa.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

HemmoM2003b

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 11.4.2021: Oikeustiede:edustussopimukset. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:edustussopimukset.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →