Oikeustiede:bulvaani

  From Tieteen termipankki

  välikäsi | bulvaani

  välikäsi
  bulvaani
  Definition henkilö, joka toimii omissa nimissään toisen henkilön lukuun tämän edun vuoksi ja tämän tahdon mukaan
  Explanation

  Bulvaani eli välihenkilö tai välikäsi tarkoittaa välillistä edustusta. Edustaja toimii omissa nimissään, peitellysti toisen lukuun. Päämiehen voidaan edellyttää pysyvän salattuna siltä, jonka kanssa bulvaani toimii omissa nimissään ja toisen lukuun. Päämiehellä on määräämisvalta bulvaanin toimiin.

  Välikäsisuhdetta on käytetty normien rikkomiseen ja lain kiertämiseen muun muassa siinä tilanteessa, kun päämies ei voi laillisesti hankkia nimiinsä esimerkiksi tiettyä kiinteistöä tai tiettyjä osakkeita. Omistusjärjestely saatetaan kenties salata, vaikka estettä omaisuuden hankkimiseen päämiehen nimiin ei olisikaan. Välikäsisuhdetta käytetään toisinaan myös osakeyhtiöitä perustettaessa. Lainsäädännössä bulvaanista käytetään pääsääntöisesti synonyymiä ”välikäsi”. Termi ”bulvaani” esiintyy kuitenkin Ahvenanmaan maanhankintalaissa (3/1975). Muussa kuin oikeudellisessa kielessä bulvaanista on käytetty myös sanaa haamuostaja.

  Bulvaania käytettäessä salataan henkilö, jolle sopimuksen mukainen suoritus on tarkoitus todellisuudessa siirtää. Tästä huolimatta pääsääntönä on pidetty sitä, että välikäden käytön sisältämä erehdyttäminen ei johda pätemättömyyteen.
  Additional Information
  Kirjoittaja: Heikki Halila

  Related Concepts


  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.9.2023: Oikeustiede:bulvaani. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:bulvaani.)