Kirjallisuudentutkimus:runous

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

runous | lyriikka

runous
lyriikka
Definition vaihtelevan mittaisista säkeistä ja säkeistöistä muodostuva, yleensä pienimuotoinen kirjallisuudenlaji; kaunokirjallisuuden kolmas päälaji epiikan ja draaman ohella
Explanation

Runouden tyypillisiä mutta ei välttämättömiä tunnusmerkkejä ovat runomitta, riimillisyys sekä vakiintuneet säe- ja säkeistörakenteet. Runoudelle on ominaista toisaalta kielen soinnillisuus, toisaalta kuvallisuuden ja symboliikan korostaminen. Runouden alalajeja ovat keskeislyriikka, mietelyriikka ja kertova (eli eeppinen) runous.

Varhaisimmat tunnetut lyyriset tuotteet ovat egyptiläisiin pyramiditeksteihin (n. 2600 eKr.) sisältyviä elegisiä hartauslauluja, oodin kaltaisia ylistyksiä kuninkaalle sekä jumalille osoitettuja hymnejä. Myös kreikkalainen runous sai alkunsa uskonnollisista rituaaleista. Sitä esitettiin tanssien ja laulaen, yleensä soittimen (lyyran) säestyksellä. Kreikkalaiset erottivat monodisen (yksin esitettävän) ja kuorolyriikan. Jo antiikissa tehtiin myös erottelu laulu- ja mietelyriikkaan. Roomalaisten runoilijoiden runous oli yleensä huomattavasti subjektiivisempaa ja omaelämäkerrallisempaa kuin kreikkalaisten.

Sittemmin varsinkin renessanssin, romantiikan ja modernismin aikakaudet ovat merkinneet - kukin omalla tavallaan - runouden muodonmuutosta. Nykyrunous on paljolti hylännyt mitallisuuden ja loppusoinnutuksen ja siirtynyt vapaamittaisuuteen ja -rytmisyyteen. Samalla runon kieli on lähentynyt puhekieltä ja arkipäivää.
Additional Information Kreikan lyrikos=lyyran säestyksellä laulava

Equivalents

lyricenglanti
poetryenglanti
lírica (luo nimityssivu)espanja
poesia lirica (luo nimityssivu)italia
lyriqueranska
Dichtungsaksa
Lyriksaksa
lirika (luo nimityssivu)venäjä
lüürika (luo nimityssivu)viro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.1.2022: Kirjallisuudentutkimus:runous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:runous.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →Property "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.