Kirjallisuudentutkimus:runous

  Tieteen termipankista

  runous | lyriikka

  runous
  lyriikka
  Määritelmä vaihtelevan mittaisista säkeistä ja säkeistöistä muodostuva, yleensä pienimuotoinen kirjallisuudenlaji; kaunokirjallisuuden kolmas päälaji epiikan ja draaman ohella
  Selite

  Runouden tyypillisiä mutta ei välttämättömiä tunnusmerkkejä ovat runomitta, riimillisyys sekä vakiintuneet säe- ja säkeistörakenteet. Runoudelle on ominaista toisaalta kielen soinnillisuus, toisaalta kuvallisuuden ja symboliikan korostaminen. Runouden alalajeja ovat keskeislyriikka, mietelyriikka ja kertova (eli eeppinen) runous.

  Varhaisimmat tunnetut lyyriset tuotteet ovat egyptiläisiin pyramiditeksteihin (n. 2600 eKr.) sisältyviä elegisiä hartauslauluja, oodin kaltaisia ylistyksiä kuninkaalle sekä jumalille osoitettuja hymnejä. Myös kreikkalainen runous sai alkunsa uskonnollisista rituaaleista. Sitä esitettiin tanssien ja laulaen, yleensä soittimen (lyyran) säestyksellä. Kreikkalaiset erottivat monodisen (yksin esitettävän) ja kuorolyriikan. Jo antiikissa tehtiin myös erottelu laulu- ja mietelyriikkaan. Roomalaisten runoilijoiden runous oli yleensä huomattavasti subjektiivisempaa ja omaelämäkerrallisempaa kuin kreikkalaisten.

  Sittemmin varsinkin renessanssin, romantiikan ja modernismin aikakaudet ovat merkinneet - kukin omalla tavallaan - runouden muodonmuutosta. Nykyrunous on paljolti hylännyt mitallisuuden ja loppusoinnutuksen ja siirtynyt vapaamittaisuuteen ja -rytmisyyteen. Samalla runon kieli on lähentynyt puhekieltä ja arkipäivää.
  Lisätiedot Kreikan lyrikos=lyyran säestyksellä laulava

  Erikieliset vastineet

  lyricenglanti (English)
  poetryenglanti (English)
  lírica (luo nimityssivu)espanja (español)
  poesia lirica (luo nimityssivu)italia (italiano)
  lyriqueranska (français)
  Dichtungsaksa (Deutsch)
  Lyriksaksa (Deutsch)
  lirika (luo nimityssivu)venäjä (русский)
  lüürika (luo nimityssivu)viro (eesti)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 10.12.2023: Kirjallisuudentutkimus:runous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:runous.)


  Property "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.