Kirjallisuudentutkimus:vapaamittainen runo

  From Tieteen termipankki

  vapaamittainen runo

  vapaamittainen runo
  Definition runo, joka ei noudata metristä säännönmukaisuutta, kuten säkeiden runojalkojen säännöllisesti samankaltaisena toistuvaa lukumäärää
  Explanation

  Yleensä vapaamittainen runo on myös loppusoinnuton. Rytmiikkaa luodaan esim. muuntelemalla sanajärjestystä ja vuorottelemalla erimittaisia säkeitä. Useimmiten pyritään noudattamaan puheen luonnollista rytmiä, ja kieli lähenee normaaliproosaa, vaikka esim. säkeenylityksillä voidaan saada aikaan runolle ominaista rytmistä vaihtelua. Sekä mitallisuudella että vapaamittaisuudella on ollut ystävänsä ja vihollisensa. Mitallista - usein silosäkeistä - runoa itse kirjoittanut yhdysvaltalainen runoilija Robert Frost (1874-1963) on pilkannut: "Vapaamittaisten runojen kirjoittaminen on kuin pelaisi tennistå ilman verkkoa." Vapaamittaisuuden kannattaja, saksalainen filosofi ja runoilija Friedrich Nietzsche (1844-1900) on puolestaan todennut, että säännöllistä runomittaa noudattava runous muistuttaa kahleissa tanssimista.

  Vapaamittaisuuden merkkejä ilmenee jo Raamatun Sananlaskuissa sekä keskiajan alkusoinnullisessa runoudessa. Myöhemmin John Milton kokeili vapaata mittaa elegisessä runossaan "Lycidas" (1637) ja runodraamassaan Samson Agonistes (1671, Kuoleva Samson). Saksalaisessa runoudessa Friedrich Klopstock mursi 1700-luvulla Martin Opitzin edellisellä vuosisadalla laatimat tiukat mitallisuuden säännöt. Sittemmin vapaata mittaa ovat hyödyntäneet esim. J. W, von Goethe, Heinrich Heine, Friedrich Hölderlin ja Rainer Maria Rilke. Ranskan runoudessa vapaan mitan varhaisia käyttäjiä ovat olleet Jean de La Fontaine ja Molière 1600-luvulla, myöhempiä Victor Hugo, Charles Baudelaire ja symbolistit (etenkin Arthur Rimbaud ja Paul Verlaine).

  Yhdysvaltalainen Walt Whitman vei kokoelmallaan Leaves of Grass[1] (1855, Ruohoa) vapaamittaisuutta eteenpäin ehkä voimallisemmin kuin kukaan toinen. Kokoelman runo "Song of Myself" ("Laulu itsestäni") alkaa seuraavasti:


  I celebrate myself;
  And what l assume you shall assume;
  For every atom belonging to me, as good belongs to
  you
  Ylistän itseäni, laulan itsestäni,
  ja minkä minä hyväksyn, sinäkin olet hyväksyvä
  koska jokainen atomi minussa yhtä hyvin kuuluu
  myös sinulle
  (suom. Arvo Turtiainen)


  1900-luvulla Ezra Pound, T. S. Eliot ja William Carlos Williams edistivät osaltaan vapaamittaisuuden yleistymistä. Suomalaisessa runoudessa vapaan mitan varhaisia käyttäjiä olivat Joel Lehtonen, Huugo Jalkanen, Viljo Kojo, Uuno Kailas ja Katri Vala. Modernismin myötä vapaamittaisuus on vallinnut lyriikassamme 1950-luvulta lähtien.

  Equivalents

  free verse (luo nimityssivu)englanti
  vers libre (luo nimityssivu)ranska
  fri vers (luo nimityssivu)ruotsi
  freie Verse (luo nimityssivu)saksa
  verlibr (luo nimityssivu)venäjä
  vabavärss (luo nimityssivu)viro

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 27.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:vapaamittainen runo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:vapaamittainen runo.)