Kirjallisuudentutkimus:oodi

    Tieteen termipankista

    oodi

    oodi
    Määritelmä haltioitumista tai innostusta ilmentävä, usein juhlava ja rakenteeltaan mutkikas riimillinen tai vapaamittainen runo
    Selite

    Antiikin aikana oodi merkitsi soitinsäestyksellistä laulettua runoa yleensä. Sittemmin käsite on rajoittunut tarkoittamaan ylistävää runoa, joka usein seremoniallisesti osoitetaan jollekin henkilölle tai abstraktille ominaisuudelle. Oodeja on usein laadittu sellaisia seremoniallisia tilaisuuksia kuten hautajaisia, syntymäpäiviä ja valtiollisia merkkitapahtumia varten.

    Antiikin Kreikassa erotettiin runomitan perusteella alkaiolainen ja sapfolainen oodi. Lesboksella eläneet Alkaios (n. 620 - n. 580 eKr.) ja Sapfo (n. 630 - n. 570 eKr.) olivatkin lajin varsinaisia luojia. Edelliseltä on säilynyt "Oodi Kastorille ja Polydeukeelle" ja jälkimmäiseltä "Oodi Afroditelle". Muita antiikin oodirunoilijoita ovat Pindaros ja Horatius. Pindaros laati oodeja urheilusankarien kunniaksi. Suurempi merkitys myöhemmän kirjallisuuden kannalta oli Horatiuksen säännöllisistä säkeistöistä rakentuvilla, mietteliääseen vakavuuteen taipuvilla, pikemmin intiimeillä kuin julkisilla oodeilla.

    Länsimaisen kirjallisuuden tunnettuja oodirunoilijoita olivat englantilaiset John Milton, John Dryden, William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge ja John Keats, italialaiset Alessandro Manzoni, Giacomo Leopardi, Giosuè Carducci ja Gabriele D'Annunzio, ranskalaiset Pierre de Ronsard, Alfred de Musset, Victor Hugo, Paul Verlaine ja Paul Valéry sekä saksalaiset Friedrich Klopstock, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich von Schiller ja Friedrich Hölderlin. Romantiikan runouden tunnetuimpiin kuuluvat Percy Bysshe Shelleyn "Ode to the West Wind"[1] (1819, "Oodi länsituulelle") sekä John Keatsin "Ode to a Nightingale"[2] (1819, "Oodi satakielelle").

    Oodi saattaa olla myös humoristinen. Chileläinen Pablo Neruda on kirjoittanut oodeja mm. kissalle, koiralle, pianolle, sitruunalle ja halkojen tuoksulle. Riehakas on myös ranskalaisen Raymond Queneaun teokseen Exercices de style (1947, Tyyliharjoituksia) sisältyvä tyylivariaatio nimeltään "Oodi".
    Lisätiedot Kreikan ode=laulu

    Erikieliset vastineet

    odeenglanti (English)
    odaespanja (español)
    odeitalia (italiano)
    oderanska (français)
    oderuotsi (svenska)
    Odesaksa (Deutsch)
    odavenäjä (русский)
    oodviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:oodi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:oodi.)