Kirjallisuudentutkimus:symboli

    Tieteen termipankista

    symboli

    symboli
    Määritelmä ks. symboli kielitieteessä
    Selite

    Kirjallisuuden symboleilla viitataan sekä yleisiin kulttuurisiin symboleihin että jollekin kirjailijalle tyypillisiin yksityisiin merkityksiin; jälkimmäisessä tapauksessa puhutaan myös symboliikasta. Kirjallisuus hyödyntää vakiintuneita symboleja (esim. ruusu symboloi kauneutta tai nuoruutta, lilja puhtautta, risti kristinuskoa, sydän tunteita ), mutta myös muuntaa ja parodioi niiden yleisesti tunnettuja merkityksiä. Toisinaan symbolit liittyvät jonkin kirjailijan tuotantoon ja yhteen teoskokonaisuuteen. Esimerkiksi T. S. Eliotilla "ontot miehet" (hollow men) on nähty symboloivan samannimisessä runossa "The Hollow Men" (1926) I maailmansodan jälkeistä lamaannusta. Herman Melvillen romaanissa Moby Dick oleva valkoinen valas on saavuttamattoman päämäärän symboli, jne.

    George Dickie esittää teoksessaan Aesthetics (1971, Estetiikka), että symbolien tehtävänä on tuoda korostetusti esiin teoksen keskeinen teema. Symboli tallettaa merkitystä ja kiteyttää paljon informaatiota pieneen tilaan. Vakiintunut symboli auttaa tiivistämään inhimillistä kokemusta ja historiaa.
    Lisätiedot Kreikan symbolon=merkki, tunnus

    Erikieliset vastineet

    símboloespanja (español)
    simboloitalia (italiano)
    symbolumlatina (Latina)
    symboleranska (français)
    Symbolsaksa (Deutsch)
    simvolvenäjä (русский)
    sümbolviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:symboli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:symboli.)