Kirjallisuudentutkimus:eklogi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

eklogi

eklogi
Definition lyhyt, aiemmin latinankielinen paimenruno, joka sisältää usein draamallista dialogia, myös pitemmän runon tällainen osa
Explanation Käsitteen otti käyttöön roomalainen Vergilius (70-19 eKr.) pastoraalisten paimenlaulujen kokoelmastaan Eclogae eli Bucolica. Keskiajalla Dante, Petrarca ja Boccaccio elvyttivät runomuodon. Eklogi oli suosittu 1400-1500-luvulla varsinkin Espanjassa ja Englannissa, koska se oli kätevä muoto moraalisten allegorioiden esittämiseen; tunnettu on esim. Edmund Spenserin The Shepheardes Calendar (1579). Eklogi kukoisti erityisesti Englannissa renessanssista 1800-luvulle. 1700-luvulta alkaen nimitystä on toisinaan käytetty myös kaupunkiaiheisista runoista, joista paimenhahmo on jo kadonnut; modernille eklogillekin on tunnusomaista draamallinen dialogi. Moderneja eklogeja löytyy mm. järvikoulukunnan runoudesta. 1900-luvun tunnettuja eklogeja ovat mm. W. H. Audenin "The Age of Anxiety: a Baroque Eclogue" (1947) ja Robert Frostin "Build Soi" (1952).
Additional Information Kreikan ekloge=valikoima

Equivalents

eclogueenglanti
eclogalatina
éclogueranska
eklogruotsi
Eklogesaksa

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, OjalaA

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.7.2020: Kirjallisuudentutkimus:eklogi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:eklogi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →