Kirjallisuudentutkimus:eklogi

  From Tieteen termipankki

  eklogi

  eklogi
  Definition lyhyt, aiemmin latinankielinen paimenruno, joka sisältää usein draamallista dialogia, myös pitemmän runon tällainen osa
  Explanation

  Käsitteen otti käyttöön roomalainen Vergilius (70-19 eKr.) pastoraalisten paimenlaulujen kokoelmastaan Eclogae eli Bucolica. Keskiajalla Dante, Petrarca ja Boccaccio elvyttivät runomuodon. Eklogi oli suosittu 1400-1500-luvulla varsinkin Espanjassa ja Englannissa, koska se oli kätevä muoto moraalisten allegorioiden esittämiseen; tunnettu on esim. Edmund Spenserin The Shepheardes Calendar (1579). Eklogi kukoisti erityisesti Englannissa renessanssista 1800-luvulle.

  1700-luvulta alkaen nimitystä on toisinaan käytetty myös kaupunkiaiheisista runoista, joista paimenhahmo on jo kadonnut; modernille eklogillekin on tunnusomaista draamallinen dialogi. Moderneja eklogeja löytyy mm. järvikoulukunnan runoudesta. 1900-luvun tunnettuja eklogeja ovat mm. W. H. Audenin "The Age of Anxiety: a Baroque Eclogue" (1947) ja Robert Frostin "Build Soi" (1952).
  Additional Information Kreikan ekloge=valikoima

  Equivalents

  eclogueenglanti
  eclogalatina
  éclogueranska
  eklogruotsi
  Eklogesaksa

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003, OjalaA

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:eklogi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:eklogi.)