Kirjallisuudentutkimus:allegoria

  Tieteen termipankista

  allegoria

  allegoria
  Määritelmä vertauskuvallinen proosa- tai runomuotoinen esitys
  Selite

  Allegorialla on aina kaksoismerkitys: siihen sisältyy pintamerkityksen ohella syvempi vertauskuvallinen merkitys. Näin ollen allegoria voidaan ymmärtää ja tulkita vähintään kahdella tavalla; tässä suhteessa se muistuttaa faabelia ja paraabelia, mutta on yleensä niitä laajempi kirjallinen esitys. Allegoria voi olla uskonnollinen, filosofinen, moraalinen, historiallinen tai tieteellinen. Allegorian kaksoismerkitys ilmentää ajattelua, jossa jokapäiväinen elämä nähdään jumalaisen tai ideoiden maailman epätäydellisenä peilikuvana.

  Allegorioita esiintyy runsaasti jo antiikin kirjallisuudessa ja Raamatun kertomuksissa. Maailmankirjallisuuden ehkä kuuluisin allegorinen teos lienee John Bunyanin The Pilgrimš's Progress from this World to that which is to come (1678, 1684, Kristityn vaellus), jossa kuvataan jokamiehen matkaa koettelemusten ja kärsimysten kautta taivasten valtakuntaan. Keskiajan merkittävin allegorinen luomus on monituhatsäkeinen Roman de la Rose (Ruusuromaani), jonka alkuosan kirjoitti Guillaume de Lorris (n. 1225) ja loppuosan Jean de Meung (n. 1265). Teoksen sankari tavoittelee rakkauden puutarhassa kasvavaa ruusua, joka symboloi rakastetun vastarakkautta. Rakastavaisten onnen tiellä ovat henkilöityneet Pelko, Häpeä, Panettelu jne. Allegorisia ovat myös Dante Alighierin eepos Divina Commedia (1321, Jumalainen näytelmä), anonyymin tekijän moraliteetti Everyman eli Jedermann (Jokamies) ja Edmund Spenserin runoelma The Faerie Queene (1590-96).

  Allegoriaa on usein käytetty yhteiskuntakritiikin välineenä, esim. Jonathan Swiftin romaanissa Gulliver'sš Travels (1726, Gulliverin retket) ja George Orwellin satiirissa Animal Farm (1945, Eläinten vallankumous). Poliittisilla allegorioilla on erityinen sosiaalinen tilaus sellaisina aikoina, jolloin sananvapaus on niin rajoitettu, että kritiikkiä voi esittää vain epäsuorasti.

  Erikieliset vastineet

  allegoryenglanti (English)
  allegoriaitalia (italiano)
  allégorieranska (français)
  allegoriruotsi (svenska)
  Allegoriesaksa (Deutsch)
  allegorijavenäjä (русский)
  allegooriaviro (eesti)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 11.12.2023: Kirjallisuudentutkimus:allegoria. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:allegoria.)